TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2013-09-27 - Najlepszy szef kuchni wybrany

Kulinarna uczta dla podniebienia - tak krótko podsumować można konkurs dla najlepszych kucharzy z całej Polski, prezentujących swe zdolności niezwykle wymagającemu jury.

reklama


Wine & Food Noble night to uroczysta kolacja, w której udział bierze blisko 1000 gości. W jej trakcie odbywa się prestiżowy konkurs kulinarny, którego uczestnicy to zespoły z kilkunastu wybranych restauracji kraju. Konkursowa kapituła ma za zadanie wskazać, która z propozycji przygotowanych pod czujnym okiem szefów kuchni zasługuje na najwyższe uznanie.

Tegoroczna edycja konkursu odbyła się w minioną sobotę. Zadaniem ekip było przygotowanie autorskiego menu, składającego się z przystawki, dania głównego i deseru. Ocenie podlegały smak potrawy, jej podanie, a także umiejętność niebanalnego łączenia smaków. Osobno oceniano każde z podawanych przez zespół dań.

Największe uznanie kapituły i zgromadzonych gości zyskały propozycje podane przez Witolda Iwańskiego, szefa restauracji Aruana z Serocka. W przygotowanym przez niego menu, jako przystawka znalazło się wędzone jajko z sosem z kurczaka, chrupiącą skórą i okruchami chleba z czarnuszką. Danie główne to ciekawe połączenie policzków wieprzowych, pierogów ruskich, palonej kapusty i suszonej moreli, wszystko oprószone pudrem chwały. Konkursowe propozycje ukoronował deser, na który podano lody z palonego masła z orzechowym crumble z dodatkiem gorzkiej czekolady i płatków soli.

Tegoroczny zwycięzca obecnie zatrudniony jest jako szef kuchni restauracji Aruana w Hotelu Narvil Conference & Spa w Serocku. Doświadczenie zdobywał w Sztokholmie i Oslo, w restauracjach nagrodzonych gwiazdkami Michelin. Pracował również w Instytucie Paula Bocuse'a w Lyonie.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com