TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2013-04-10 - Gęsina zagościła na polskich stołach

1 czerwca br. w Kudowie Zdrój odbędzie się I Ogólnopolski Konkurs Kulinarny "Gęsina nie tylko na Świętego Marcina". Celem konkursu jest promocja utalentowanych kucharzy oraz gęsiny i Mioduli Prezydenckiej firmy Toorank.

reklama


Organizatorzy podkreślają, że Polska jest jednym z największych producentów gęsiny w Europie. Niestety obecnie najchętniej spożywane są kurczaki i kaczki. Gęsina jednak powoli wraca do łask. Kudowska impreza ma przypomnieć tradycję jedzenia mięsa z gęsi w polskich domach.

W konkursie mogą uczestniczyć kucharze z całego kraju. Każdy dwuosobowy zespół będzie musiał przygotować danie główne dla sześciu osób. Głównym składnikiem ma być pierś z gęsi. Organizatorzy dostarczą mięso i zapewnią miodulę. Pozostałe komponenty dań ekipy muszą przygotować same.

W skład jury wejdzie sześciu ekspertów gastronomicznych z kraju i zagranicy. Przewodniczącym będzie prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni Jerzy Pasikowski.

Zgłoszenia można wysyłać do 5 maja. Formularze zgłoszeniowe znajdują się na stronie Fundacji Klubu Szefów Kuchni.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com