TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2012-10-07 - Kulinarny Rajd Mistrzów

W dniach 8-9 listopada 2012 roku w Haston City Hotel we Wrocławiu odbędzie się ogólnopolski konkurs kulinarny. Impreza ma być wydarzeniem cyklicznym, w którym wezmą udział między innymi przedstawiciele środowiska gastronomicznego i hotelarskiego z całej Polski.

reklama


W ogólnopolskim konkursie weźmie udział 12 ekip kucharskich, w skład których wejdą: szef i pomocnik wyłonieni na podstawie konkursu zgłoszeń.

Zmagania kucharzy rozpocznÄ… siÄ™ 9 listopada o godzinie 9.00 i potrwajÄ… do godziny 14.00. Każda z ekip wystÄ…pi podczas konkursowych zmagaÅ„ dwa razy. O godzinie 9:00 drużyny bÄ™dÄ… walczyÅ‚y ze sobÄ… równoczeÅ›nie. W trakcie 10 minut bÄ™dÄ… luzować po trzy flÄ…dy (zadanie dla szefów ekip), a także kroić prawidÅ‚owo, zgodnie ze sztukÄ… kulinarnÄ… warzywa w: julienne, brunoise, emince, macédoine oraz ziemniaki na sposób: cocottes, rissolleés (to zadanie należy dla kucharzy pomocników). WczeÅ›niej wszystkie warzywa i ziemniaki zostanÄ… obrane i umyte. Uczestnicy majÄ… 10 minut na uformowanie produktów.

O godzinie 10:00 rozpocznie się druga część konkursu, która będzie się toczyła na czterech stanowiskach. O kolejności zdecyduje losowanie, które odbędzie się 8 listopada.

Drużyny będą miały 10 minut przed rozpoczęciem pracy, aby rozłożyć drobny sprzęt i produkty, a także zapoznać się z wyposażeniem, które zostało dostarczone przez organizatora.

Do zadaÅ„ dwuosobowych ekip bÄ™dzie należaÅ‚o przyrzÄ…dzenie przekÄ…ski ciepÅ‚ej - z obowiÄ…zkowym użyciem fileta z Å‚ososia, małż bouchot bÄ…dź hiszpaÅ„skich i szafranu dla 8 osób. Drugim zadaniem bÄ™dzie przyrzÄ…dzenie dania głównego z obowiÄ…zkowym użyciem górki cielÄ™cej z koÅ›ciÄ…, winogrona oraz miÄ™ty dla 8 osób. Obie potrawy muszÄ… zostać podane na talerzach dostarczonych przez organizatora (talerz pÅ‚aski ˜30 cm).

Ogłoszenie wyników oraz wręczenie nagród odbędzie się podczas wieczornej gali, która rozpocznie się o godzinie 20.00. Zdobywca I miejsca otrzyma 10000,00 zł brutto, II miejsca - 7000,00 zł brutto, a III miejsca - 3000,00 zł brutto. Laureaci otrzymają również nagrody rzeczowe.

Nagrody wrÄ™czy zwyciÄ™zcom Prezydent WrocÅ‚awia RafaÅ‚ Dutkiewicz, który objÄ…Å‚ patronat honorowy nad konkursem. O muzycznÄ… oprawÄ™ zadba Zbigniew Wodecki. 

W jury konkursu zasiądą pod przewodnictwem Jerzego Pasikowskieg: Robert Sowa, Marcin Budynek, Joseph Seeletso oraz prowadzący imprezę - Karol Okrasa. Gościem specjalnym oraz jurorem będzie również Magda Gessler.

Konkurs został wytypowany do nominacji Kulinarnego Pucharu Polski.

Osoby zainteresowane udziałem w konkursie mogą kontaktować się z organizatorami poprzez adres mailowy: konkurs@haston.pl.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com