TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2012-10-10 - Tajniki zawodu kucharza

Ponad 80% Polaków uważa, że zawód kucharza cieszy się w naszym kraju uznaniem. Jednocześnie, co drugi z nas twierdzi, że aby zostać dobrym kucharzem, należy ukończyć profesjonalną szkołę lub kurs przygotowujący do zawodu. Instytut Badania Opinii Homo Homini na zlecenie Makro Cash & Carry zapytał Polaków, co sądzą o zawodzie kucharza. Opublikowany raport poprzedza finał IV edycji ogólnopolskiego konkursu dla uczniów szkół gastronomicznych i hotelarskich "Zgotuj sobie sukces".

reklama


W zeszÅ‚orocznym badaniu opinii publicznej za atrakcyjny zawód kucharza uznaÅ‚o 73% respondentów. W tym roku, aż 83% Polaków wskazaÅ‚o tÄ™ profesjÄ™, jako cieszÄ…cÄ… siÄ™ uznaniem. Na pytanie, czy "zawód kucharza/kucharki cieszy siÄ™ w Polsce uznaniem?" twierdzÄ…cej odpowiedzi udzieliÅ‚o aż 86% najmÅ‚odszych respondentów (grupa wiekowa 18-24). To bardzo dobry wynik, bo organizowany przez MAKRO od 4 lat konkurs kulinarny "Zgotuj sobie sukces" jest adresowany wÅ‚aÅ›nie do mÅ‚odzieży. Każdego roku w Polsce organizowanych jest kilkadziesiÄ…t konkursów dla profesjonalnych, czynnych zawodowo kucharzy. W skali kraju nasz konkurs jest jedynym skierowanym do mÅ‚odych adeptów sztuki kulinarnej, w którym ocenia miÄ™dzynarodowe jury z udziaÅ‚em czÅ‚onków Åšwiatowego Stowarzyszenia Kucharzy - zauważa Grzegorz Kazubski, szef Centrum HoReCa w MAKRO.

MichaÅ‚ SÅ‚awik, laureat pierwszej nagrody w III edycji konkursu "Zgotuj sobie sukces" w 2011 roku potwierdza, że w ostatnim czasie bardzo wiele siÄ™ zmieniÅ‚o. - Zawód kucharza jest bardziej szanowany, gotowanie natomiast staÅ‚o siÄ™ sztukÄ…, a nie tylko rzemiosÅ‚em. Zauważa też, że umocnienie wizerunku kucharza, jako zawodu szanowanego zawdziÄ™czamy panujÄ…cej modzie na gotowanie i wszechobecnym programom poÅ›wiÄ™conym tematyce kulinarnej. - Ludzie muszÄ… patrzeć na dobre jedzenie w telewizji, żeby siÄ™ do niego przekonać... I w ten sposób odkrywajÄ…, że jest coÅ› innego niż tylko pierogi ruskie i kotlet schabowy. Programy i konkursy ksztaÅ‚cÄ… gusta kulinarne wszystkich Polaków - podsumowuje MichaÅ‚ SÅ‚awik.

OpiniÄ™ mÅ‚odego, zdolnego kucharza potwierdza raport opinii publicznej. Ponad poÅ‚owa badanych przez Homo Homini Polaków odpowiedziaÅ‚a, że programy kulinarne faktycznie zachÄ™cajÄ… do samodzielnego gotowania. JednoczeÅ›nie, co trzeci z nas nie daje siÄ™ wodzić na pokuszenie i nie zmienia gustów kulinarnych pod wpÅ‚ywem mediów. WÅ›ród osób, które w programach kulinarnych dostrzegajÄ… zachÄ™tÄ™ do samodzielnego gotowania, najwiÄ™cej jest mieszkaÅ„ców dużych miast - aż ¾ osób w tej grupie badanych. Co czwarty mieszkaniec dużego miasta oraz co piÄ…ty mieszkaniec wsi i maÅ‚ego miasta (do 50 tys.) uznaÅ‚, że programy kulinarne nie majÄ… wpÅ‚ywu na ustalone już zwyczaje żywieniowe.

Programy kulinarne w radiu czy telewizji rzeczywiście nie pozostają bez znaczenia, ale ich odbiorcami są przede wszystkim zwykli ludzie, nie profesjonaliści. Zdaniem Grzegorza Kazubskiego kucharze postrzegani są jako ciekawa grupa społeczna. - Wszyscy chcą dziś gotować, a my jako kucharze mamy coś do zaoferowania. Znacząco wzrósł prestiż naszego zawodu. Zawdzięczamy to mediom i kucharzom - celebrytom.
Oczywiście, każdy może gotować - mówi dalej Grzegorz Kazubski z MAKRO. Wiele znanych postaci medialnych i amatorów dobrej kuchni zaskoczyłoby niejednego szefa kuchni swoimi talentami. Ale konkursy kulinarne takie jak "Zgotuj sobie sukces" to giełda talentów
i możliwość zaprezentowania swoich kompetencji. Często już na tym etapie otwierają się pierwsze drzwi do kariery zawodowej.

Raport Homo Homini wskazuje, że poÅ‚owa z nas ceni szefów kuchni za smaczne potrawy (51,8%) i profesjonalizm (18,5%). Nie bez znaczenia pozostajÄ… wrażenia estetyczne (9,5%), a także oryginalność (8,9%) i pomysÅ‚owość potraw (7,1%).

Za kilka lat szef kuchni będzie jednym z najbardziej poszukiwanych zawodów - prognozuje znany kucharz i celebryta Robert Sowa1. Z kolei Grzegorz Kazubski podkreśla, że kucharz to po prostu mistrz w swoim fachu. Kazubski zdradza też swój przepis na sukces w zawodzie - Aby osiągnąć tytuł mistrzowski, potrzebne są następujące składniki: na początek pasja - 20% i wiedza - 30%. Kiedy już je mamy, należy sukcesywnie dodawać do tej mieszanki ciężką pracę i konsekwencję - 50%.







Badanie opinii publicznej pokazało, że nie mamy jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, czy dobry kucharz musi profesjonalnie przygotować się do zawodu - skończyć szkołę gastronomiczną lub specjalistyczny kurs. Wprawdzie 57% ankietowanych powiedziało TAK, to jednocześnie przeciwnego zdania jest aż 39% badanych. Grzegorz Kazubski uważa, że wiedza wyniesiona z dobrej szkoły jest nieodłącznym elementem w karierze na szefa kuchni. - Gotowanie jest jak muzyka - aby pięknie grać, trzeba najpierw poznać nuty. Jeśli kucharz ma dobre zaplecze, zna zasady i są one na dobrym poziomie - później w kuchni może stać się prawdziwym wirtuozem potraw.

Szef Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości przy MAKRO podkreśla, że uczniowie polskich szkół o profilu gastronomicznym mogą śmiało konkurować z młodzieżą z innych krajów. Potwierdziła to tegoroczna olimpiada kulinarna, która odbyła się w dniach 6 - 7 października w Erfurcie. Polska ekipa przywiozła z Niemiec brązowy medal.

Ogólnopolskie badanie opinii "Polacy o zawodzie kucharza" zostało zrealizowane w dniach 26 - 27 września 2012 r. na losowej, reprezentatywnej próbie 1095 dorosłych Polaków przez Instytut Badania Opinii Homo Homini na zlecenie MAKRO Cash & Carry, organizatora IV edycji konkursu "Zgotuj sobie sukces".

W wiosennych eliminacjach do konkursu udziaÅ‚ wzięło 56 zespołów ze szkół o profilu gastronomiczno - hotelarskim w caÅ‚ej Polsce. Do półfinaÅ‚u zakwalifikowaÅ‚y siÄ™ 24 dwuosobowe ekipy, spoÅ›ród których jury wyÅ‚oni 12 finalistów. Ci ostatni powalczÄ… o nagrodÄ™ głównÄ… - 10 000 zÅ‚ i staż w ekskluzywnej kuchni w zagranicznym hotelu oraz nagrody dla szkoÅ‚y.

Szczegóły dotyczące półfinału i finału konkursu oraz uroczystej gali znane będą w połowie listopada bieżącego roku.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com