TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2012-10-23 - Kuchnia molekularna - azot zamiast piekarnika

Jak będzie w przyszłości wyglądała nasza kuchnia? Być może zwykły makaron zastąpi ten w aerozolu, a kawior będzie smakować jak pomarańcze? Wszystkie te i inne sztuczki zaprezentują studenci Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.

reklama


Dziś Wydział Zdrowia Publicznego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego przy ul. Jordana 19 w Zabrzu otwiera swoje podwoje dla ciekawskich.

Tajnikiem kuchni molekularnej jest wykorzystanie wiedzy naukowej w przyrządzaniu typowych dań o czystym smaku w niezwykłych zestawieniach. W taki sposób gotuje się między innymi w hiszpańskiej restauracji El Bulli, gdzie miejsca zarezerwowane są na rok do przodu.

Tylko dzisiaj, dań kuchni molekularnej można spróbować na Wydziale Zdrowia w Zabrzu, który świętuje właśnie swoje dziesiąte urodziny. Specjały przygotują studenci zdrowia publicznego i dietetyki.

Podczas niezwykłych prezentacji i dyskusji, uczestnicy imprezy dowiedzą się między innymi jakiej jakości jest dostępne na naszym rynku mleko, czy też który olej jest najlepszy do smażenia. Chętni będą mieli możliwość poddania się analizie składu swojego ciała i uzyskania porady specjalisty od żywienia. Festiwal nauki zakończy się o godzinie 16.30.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com