TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2013-05-29 - Czy jednodniowe restauracje są legalne?

Restaurant Day to akcja, dzięki której każdy kto marzy o zostaniu szefem kuchni i otwarciu własnej restauracji może tego dokonać podczas jednego, określonego przez organizatorów dnia.

reklama


Korzenie Restaurant Day sięgają Finlandii. To tutaj pierwszy raz pojawił się pomysł na to, jak zachęcić lokalną społeczność do gotowania. Idea jednodniowych restauracji charakteryzuje się dowolnością zarówno pod względem miejsca jak i formy. Ceny dań są oczywiście symboliczne, bo nie o zarobek tutaj chodzi, a o ciekawą inicjatywę.

W weekend w Polsce powstały 44 jednodniowe restauracje. Pod tekstem informującym o akcji bardzo szybko posypały się komentarze: Gdzie jest sanepid? Co na to skarbówka? Jak widać miniona edycja tego wydarzenia wzbudziła duże emocje na forach internetowych. W związku z czym Gazeta postanowiła sprawdzić czy owe przedsięwzięcie na pewno jest legalne.

W celu ustalenia czy akcja faktycznie jest niezgodna z prawem dziennikarze Gazety postanowili zapytać o to odpowiednie instytucje państwowe. W efekcie czego każda powołała się na tę samą ustawę o swobodzie działalności gospodarczej. Konkretnie chodziło o drugi punkt ustawy informujący o tym, że "działalność gospodarcza to działalność wykonywana w sposób ciągły i zorganizowany". Charakter funkcjonowania jednodniowych restauracji w rozumieniu w/w ustawy nie ma znamion działalności długofalowej. Z taka definicja problemu zgadza się również Dariusz Klugmann, rzecznik Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Gdańsku. I dodaje - że osoby prowadzące działalność o charakterze jednodniowym nie są przedsiębiorcami.

Urząd Skarbowy w Gdańsku również rozwiewa te wątpliwości przystając, że jednodniowa restauracja to nie działalność gospodarcza. Z kolei gdański Sanepid powołuje się w tej sprawie na rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie higieny środków spożywczych. Państwowa Inspekcja Pracy przyznaje, że nie mogłaby interweniować w przypadku jednodniowych restauracji, ponieważ wszyscy biorący udział w akcji kucharze powinni podpisać umowę o pracę.

Podsumowując jednodniowa restauracja jest legalna. Z uwagi na to, że projekt jest jednorazowy i nie jest prowadzony w sposób ciągły nie wymaga zgłoszenia ani rejestracji w poszczególnych instytucjach państwowych.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com