TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Władze warszawskiej dzielnicy Ochota uruchomiły pilotażowy projekt pod nazwą "Niebieskie menu", skierowany do osób chorych na cukrzycę, stosujących diety lecznicze lub walczących z nadwagą. Włodarze chcą, żeby w restauracjach pojawiły się informacje o gramaturze i wartości odżywczej wszystkich potraw (czyli o kaloryczności oraz zawartości białek, tłuszczów i węglowodanów).
reklama
Urzędnicy wyjaśniają, iż pomysł ma ułatwić życie między innymi diabetykom leczącym się insuliną, którzy muszą obliczać dawki leku uwzględniając wielkość i skład posiłku. Jeśli w menu nie ma informacji o gramaturze i składzie odżywczym, jest to dla chorych utrudnienie.
Według naczelnika ochockiego Wydziału Zdrowia i Spraw Społecznych Macieja Sotomskiego udział w projekcie będzie dla właścicieli lokali dobrowolny i bezpłatny. Lokale, które przystąpią do akcji, podpiszą z władzami dzielnicy porozumienie o współpracy. Następnie opłaceni przez urząd dietetycy przeliczą menu pod kątem składu i wartości odżywczych poszczególnych dań. Drzwi restauracji realizujących projekt "Niebieskie menu" zostaną oznaczone specjalnymi naklejkami. Urząd zajmie się także promocją akcji. Będzie ona nagłaśniana poprzez plakaty i ulotki z adresami restauracji oraz informację na stronie internetowej dzielnicy. Do współpracy zaproszono również Fundację Edukacji Zdrowotnej oraz miesięcznik "Diabetyk". Władze miasta mają nadzieję, że do projektu przystąpi większość restauracji.
Ochockim lokalom pomysł się podoba. Do projektu zamierza przystąpić między innymi restauracja Latający Kufer przy ul. Bajkowej. Według jej menadżera, w menu jest podana gramatura potraw, nie będzie więc problemu z podaniem wartości odżywczych.
"Niebieskie menu" pojawi się w warszawskich restauracjach już w pierwszym kwartale 2012 roku.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami