TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2011-05-11 - Menu szparagowe w restauracji Fusion

Od 9 maja, przez dwa tygodnie gratka dla miłośników szparagów. Szef kuchni, mieszczącej się w poznańskim hotelu Sheraton restauracji Fusion, przygotował dla swoich gości Szparagowe Menu.

reklama


Walory smakowe szparagów znali i cenili już starożytni Egipcjanie, Rzymianie i Grecy. Szparagi to jednak nie tylko charakterystyczny smak. Zawierają one znaczne ilości kwasu foliowego, przeciwutleniaczy oraz składników mineralnych, takich jak np. wapń, fosfor, magnez czy żelazo. Przez niektórych uważane są za afrodyzjaki.

Szparagi smakują doskonale, zarówno jako przystawka, jak i jako element dania głównego - mówi Krystian Szopka, Szef Kuchni hotelu Sheraton Poznan - W przygotowanym przez nas menu postanowiliśmy pokazać rożne sposoby ich serwowania. Na początek, proponujemy
naszym gościom wiosenną sałatkę, będącą kompozycją nowalijek i zielonych parzonych szparagów, podaną z ziołowymi grzankami i musztardowo-koperkowym dressingiem. Ponieważ szparagi doskonale sprawdzają się jako dodatek do różnych gatunków mięs, przygotowaliśmy dania zarówno z wołowiny jak i wieprzowiny oraz coś dla miłośników ryb. Porcję białych lub zielonych szparagów, można w zależności od nastroju zjeść
z następującymi daniami:
- Grillowanym stekiem z polędwicy wołowej z pikantnym masłem paprykowym - 56zł
- Pieczoną polędwicą wieprzową z musem grzybowym-43zł
- Pieczonym halibutem z bazyliowymi pomidorkami concase - 54zł



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com