TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
2014-03-12 - Ukazał się nowy przewodnik Michelin
Dziś ukazał się Czerwony Przewodnik Kulinarny Michelin "Main Cities of Europe 2014". Po ubiegłorocznym sukcesie, jakim było przyznanie warszawskiej restauracji Atelier Amaro pierwszej w Polsce Gwiazdki Michelin, tegorocznej edycji przewodnika wyczekiwano z wielkim zainteresowaniem.
reklama
Restauracja Atelier Amaro utrzymała gwiazdkę, jednak w rankingu nastąpiło wiele zmian, a symbol Bib Gourmand powędrował do kolejnego lokalu z Warszawy.
Do tegorocznego rankingu "Main Cities of Europe" zakwalifikowało się 41 polskich restauracji - 22 z Warszawy oraz 19 z Krakowa. To o jeden lokal więcej niż w roku ubiegłym.
Choć pod względem liczby nie ma dużych różnic, to na liście ocenionych restauracji nastąpiło sporo zmian. W stolicy z rankingu wypadły 4 lokale, zaś dołączyło 5 nowych. W Krakowie z zestawienia zniknęły natomiast 4 restauracje i zostały zastąpione taką samą liczbą nowych. Dodatkowo restauracja Brasserie Warszawska, która dołączyła do tegorocznego rankingu, otrzymała symbol Bib Gourmand oznaczający korzystny stosunek jakości do ceny. W ostatnich latach w Polsce tym tytułem mógł pochwalić się jedynie inny warszawski lokal Butchery and Wine, który w tym roku po raz kolejny zdobył to wyróżnienie.
Dla restauratorów już samo znalezienie się w przewodniku "Main Cities of Europe" jest sporym wyróżnieniem. Gwiazdka Michelin pozostaje natomiast wyrazem uznania sztuki kulinarnej restauracji i jednocześnie największym marzeniem jej właściciela. O uwzględnieniu lokalu w przewodniku decydują inspektorzy Michelin, którzy opiniują i przygotowują rekomendacje. Wizyty inspektorów zawsze pozostają anonimowe, co zapewnia wiarygodność i obiektywizm oceny. Inspektor może ujawnić swoją tożsamość, jednak dopiero po uregulowaniu rachunku. W przeciwieństwie do Gwiazdek Michelin, które przyznawane są kolegialnie, decyzję o umieszczeniu restauracji w przewodniku może podjąć jeden inspektor.
W przewodniku "Main Cities of Europe" restauracjom przyznawane są następujące symbole:
- Gwiazdki Michelin - za walory smakowe potraw (od jednej do trzech gwiazdek)
- Sztućce (Łyżka & Widelec) - za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu (od jednego do pięciu sztućców)
- Bib Gourmand - za stosunek jakości do ceny
Jedna Gwiazdka Michelin oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie to rewelacyjna kuchnia warta odwiedzenia, a trzy - wyjątkowa kuchnia warta specjalnej podróży.
Decyzję o uhonorowaniu tym najbardziej prestiżowym tytułem podejmuje kolegialnie trzech inspektorów Michelin. Osobnym wyróżnieniem przyznawanym restauracjom jest Wschodząca Gwiazdka, która oznacza bardzo duże szanse na zdobycie właściwego symbolu w latach kolejnych. Tak właśnie było w przypadku warszawskiej restauracji Atelier Amaro, która rok po otrzymaniu Wschodzącej Gwiazdki zdobyła pełnoprawny tytuł.
Tegoroczna edycja przewodnika "Main Cities of Europe" opisuje restauracje z 44 miast w 20 krajach Europy: Austria (Wiedeń, Salzburg), Belgia (Bruksela, Antwerpia), Czechy (Praga), Dania (Kopenhaga), Finlandia (Helsinki), Francja (Paryż, Lyon, Strasbourg, Tuluza), Grecja (Ateny), Hiszpania (Madryt, Barcelona, Walencja), Holandia (Amsterdam, Rotterdam, Haga), Irlandia (Dublin), Luksemburg (Luxemburg), Niemcy (Berlin, Kolonia, Frankfurt, Hamburg, Monachium, Stuttgart), Norwegia (Oslo), Polska (Warszawa, Kraków), Portugalia (Lizbona), Szwajcaria (Berno, Genewa, Zurych), Szwecja (Sztokholm, Goeteborg), Węgry (Budapeszt), Wielka Brytania (Londyn, Birmingham, Edynburg, Glasgow), Włochy (Rzym, Mediolan, Turyn, Florencja).
Poniżej lista nagrodzonych gwiazdkami i nagrodami Bib Gourmand.
Możesz także pobrać plik: turinfo_20140312_selection_main_cities_of_europe_eng_2014.pdf
Wróć do strony głównej
Pełna wersja
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami