TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2012-07-24 - O papierowych serwetkach w restauracjach

Europejczycy są bardzo rozrzutni jeśli chodzi o korzystanie z papierowych serwetek - tak wynika z badań zleconych przez Tork, markę należącą do firmy SCA, przeprowadzonych w sześciu krajach europejskich. Badanie pokazało, że ponad połowa respondentów w kawiarniach lub restauracjach używa znacznie więcej serwetek niż to konieczne, choć jednocześnie oceniają samych siebie jako świadomych ekologicznie. Najwięcej serwetek zużywa się w Szwecji, a najoszczędniejsi okazują się Polacy.

reklama


Ankiety wypełniło ponad 6000 użytkowników w Niemczech, Szwecji, Wielkiej Brytanii, Francji, Polsce i Holandii. Badanych zapytano o ich nawyki dotyczące zużywania serwetek oraz ich stosunek do środowiska. Dla ponad połowy respondentów (52%) ochrona środowiska okazuje się mieć duże lub bardzo duże znaczenie. Jedna trzecia pytanych potwierdziła, że ich zdaniem zużycie serwetek jest ogólnie zbyt wysokie.

Pomimo tego wielu Europejczyków postępuje wbrew deklaracjom: 53% ankietowanych przyznaje się do tego, że w restauracji korzysta ze zbyt dużej ilości serwetek - zwłaszcza wtedy, gdy korzystanie z serwetek nie wiąże się z dodatkowymi wydatkami. Z kolei w domach tylko mniej niż jedna czwarta respondentów korzysta z serwetek w większym stopniu, niż wskazuje na to rzeczywista potrzeba.

Badanie Tork ujawniło znaczne różnice między krajami. Szwedzi są najbardziej rozrzutni: 67% z nich przyznaje się do korzystania ze zbyt dużej ilości serwetek w restauracjach. Najoszczędniejsi za to są Polacy - tylko 41% z nas zużywa więcej serwetek, niż potrzebujemy. Do tego samego przyznaje się 52% Niemców, którzy w tym zestawieniu wypadają mniej więcej pośrodku, a jednocześnie wynik ten najbardziej kontrastuje z prośrodowiskowymi deklaracjami. Ochrona środowiska jest bowiem ważna lub bardzo ważna dla 65% badanych Niemców, którzy pod tym względem niewiele ustępują Francuzom (66%).

Różnice w zachowaniu występują nie tylko pomiędzy krajami, ale także w poszczególnych grupach wiekowych. W wyniku badania okazało się, że więcej serwetek zużywają młodzi ludzie: aż 63% Europejczyków w grupie wiekowej pomiędzy 15. a 22. rokiem życia przyznaje, że zużywa więcej serwetek, niż rzeczywiście potrzebuje, podczas gdy uczestnicy badania między 56. a 70. rokiem życia przyznają się do tego zaledwie w 40%.

Według badanych, troska o zmniejszenie zużycia papierowych serwetek powinna leżeć głównie po stronie restauratorów. Tego zdania jest 45% Niemców i Holendrów, 25% Szwedów i prawie jedna trzecia badanych Polaków.

Komentarz eksperta: "Badanie pokazuje, że konsumenci nie zawsze działają zgodnie z deklarowaną postawą", mówi Wojciech Nizio, kierownik do spraw produktu i rynku z firmy SCA Hygiene Products, będącej właścicielem marki Tork. "Ponieważ każdy może być odpowiedzialny tylko za swoje zachowania, jako wiodący dostawca produktów papierniczych w Europie czujemy się zobowiązani do opracowania takich rozwiązań, które będą sprzyjać zmniejszaniu ilości odpadów. Z tego powodu opracowaliśmy system N4 do serwetek dyspenserowych Tork. Serwetki i dozowniki są tak zaprojektowane, aby klient jednym ruchem wyciągał zawsze tylko jedną serwetkę. To proste rozwiązanie minimalizuje zużycie serwetek co najmniej o 25%".

O badaniu:
Badanie zostało przeprowadzone na zlecenie marki Tork między 1 a 8 marca 2012 przez niezależny instytut badawczy Cint / Snabba Svar. Przebadanych zostało 6159 osób w sześciu krajach: Szwecji, Niemczech, Wielkiej Brytanii, Francji, Polsce i Holandii.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com