TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2011-04-27 - Jarmark Europejski przyciągnął do Gdańska tłumy smakoszy

W dniach 16 i 17 kwietnia przy okazji Gdańskiego Dnia Ziemi miało miejsce gastronomiczne wydarzenie promujące europejskie kulinaria. Nad Targiem Rybnym w Gdańsku przez cały weekend unosiły się smakowite zapachy dochodzące wprost z Jarmarku Europejskiego. Pokazy kulinarne Szefów Kuchni przyciągnęły wielbicieli dobrego jedzenia, a stoiska wystawców były oblegane przez wszystkich tych, którzy pragnęli urozmaicić wielkanocny stół.

reklama


Stoiska wystawców z różnych stron Polski i Europy oferowaÅ‚y szeroki wybór serów, wÄ™dlin i win. OdwiedzajÄ…cy Jarmark Europejski mieli okazjÄ™ wypróbować i zakupić po atrakcyjnych cenach , produkty takich dystrybutorów jak Candia Polska, Eurial, Temar, SM WieluÅ„, Eurexia Polska i ZakÅ‚ady MiÄ™sne Nowak. Spółdzielnia Mleczarska Spomlek udowodniÅ‚a, że sery Old Poland doskonale Å‚Ä…czÄ… siÄ™ z takimi dodatkami jak miód, żurawina i konfitury owocowe. Szef Kuchni Piotr Janiszewski z restauracji Lazur zawojowaÅ‚ wszystkich przepisem na penne z tuÅ„czykiem i Lazurem ZÅ‚ocistym topionym. O mariażu win i różnorodnych daÅ„ opowiadali eksperci ze stoiska Castel Frères, a także goÅ›cinnie Dawid Sojka ze Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, który na oczach zebranej publicznoÅ›ci przeprowadziÅ‚ pokaz dekantacji wina.

Jarmark Europejski był prawdziwą przygodą kulinarną zainicjowaną nie tylko zza morza, dzięki przedstawicielom Stena Line, ale także dzięki udziałowi doświadczonych Szefów Kuchni , którzy zaprezentowali swe umiejętności na niedzielnej scenie. Show kulinarne rozpoczęły się od odsłony śniadaniowej Mariusza Jamroszczyka (Hotel 500), który przekonał uczestników, że warto oddzielić białka od żółtek podczas przyrządzania tradycyjnej jajecznicy na boczku oraz że wyśmienite tosty francuskie na słono i na słodko można sporządzić nawet z wczorajszego chleba. Kolejne występy Mariusza Jamroszczyka przybliżyły widzom przyjazne przepisy na proste dania lunchowe, obiadowe a także na słodkie desery. Wyprawę morską zaproponował Paweł Pawluk, (restauracja Senso przy hotelu Scandic Gdańsk), który zaintrygował wszystkich daniem z diabła morskiego, tak niedocenionego jeszcze w naszej kuchni. Uważni widzowie mieli okazję wygrać voucher do Senso na kolację przyrządzoną przez samego Szefa Kuchni oraz specjalną zapaskę sygnowaną przez Jamiego Olivera.

Cały Jarmark Europejski obfitował w różnego rodzaju konkursy, także dla dzieci, które miały okazję wypróbować swych sił w dojeniu krowy (sztucznej) na czas oraz tarciu żółtego sera, zorganizowanym przez przedstawiciela Stowarzyszenia Polskiej Ekologii, Wawrzyńca Maziejuka. Specjalne vouchery dla dwóch osób na rejs "Szwecja w jeden dzień" u naszych północnych sąsiadów mogli zdobyć Ci, którzy przysłuchiwali się opowieściom, nie tylko kulinarnym, snutym przez Magdalenę Pramfelt z Polsko-Szwedzkiej Izby Gospodarczej, przy wsparciu przewodnika Stena Line, Macieja Zborowskiego, prawdziwego eksperta skandynawskiej turystyki.

Gośćmi specjalnymi Jarmarku Europejskiego byli wÅ‚aÅ›ciciele karaimskiej restauracji Kybynlar z Trok (Litwa) którzy czÄ™stowali wszystkich wyÅ›mienitymi kybynami (pierożki drożdżowe z baraninÄ… lub kurczakiem) oraz przeprowadzili pokaz klejenia tychże smakowitych półksiężyców. PomysÅ‚ na wakacyjne smakowite winiarskie odkrycia zaprezentowaÅ‚ Ján Bo¹noviè (dyrektor Narodowego Centrum Turystyki SÅ‚owackiej) wraz z przedstawicielami Zrzeszenia MaÅ‚okarpackiego Szlaku Winnego.

Pozostając w klimatach regionalnych, przedstawiciele łaskiego browaru Koreb, zachęcali odwiedzających do spróbowania wyśmienitego piwa m.in. Koreb Miodowy, z którym wybornie komponował się szeroki asortyment polskich wędlin oferowanych przez zakłady Mięsne Nowak oraz specjałów dystrybuowanych przez firmę Eurexia Polska.

Inicjatywa Jarmarku Europejskiego spodobała się mieszkańcom Trójmiasta, którzy chętnie uczestniczyli w pokazach kulinarnych, z apetytem przyglądając się mistrzom patelni i prowadząc z nimi rozmowy o przyrządzanych potrawach, o sposobach wykorzystania produktów, przypraw i o nowych trendach w gastronomii. Nagrodą dla najbardziej wytrwałych była możliwość degustacji smakowitych dań.

Wystawcami gdańskiej odsłony Jarmarku Europejskiego byli :

1.Barilla (włoskie makarony i sosy)
2.Browar Koreb
3.Candia Polska (desery, sery i nabiał z Francji, Holandii),
4. Castel Freres (wina z Francji)
5.De Care (francuskie musztardy, konfitury, oliwy i inne przysmaki z całego świata)
6.Eurexia Polska (wędliny z Francji, Hiszpanii i Włoch)
7.Eurial ( sery i nabiał z Francji ),
8.Restauracja Karaimska KYBYNLAR ( dania kuchni litewskiej )
9.Spółdzielnia Mleczarska Lazur ( sery, nabiał produkty z Polski ),
10.Spółdzielnia Mleczarska Spomlek (nabiał produkty z Polski),
11.Spółdzielnia Dostawców Mleka Wieluń (nabiał produkty z Polski),
12. Stena Line
13. Stowarzyszenie Polska Ekologia
14.Temar ( desery, sery i nabial z Francji, Grecji, Hiszpanii, Niemiec, Szwajcarii, WÅ‚och ),
15.Zakłady Mięsne Nowak (wędliny z Polski)



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com