TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2013-04-22 - Ciężka sytuacja branży gastronomicznej

Większość portugalskich lokali gastronomicznych stoi na skraju upadku. Powodem jest niekorzystna dla sektora polityka rządowa podwyższająca koszty prowadzenia działalności.

reklama


W okresie styczeń-marzec 2013 w Portugalii zamknięto 27 tys. restauracji i barów, czyli około 40% podmiotów branży. Dla porównania w całym 2012 roku zamkniętych zostało 12 tys. restauracji i barów - podało Portugalskie Stowarzyszenie Hotelarzy, Restauratorów i Przedsiębiorców Gastronomicznych (AHRESP).

Władze stowarzyszeń restauratorów występują z apelem do władz. "Głównym postulatem naszego środowiska jest redukcja stawki VAT oraz podnoszące konkurencyjność firm branży zachęty podatkowe. Obecnie bowiem większość restauracji i barów funkcjonuje na granicy opłacalności" - poinformował Jose Manuel Esteves, sekretarz generalny AHRESP.

W połowie kwietnia rząd poinformował, że receptą na kryzys będzie linia kredytowa dla małych przedsiębiorstw sektora handlowego i branży hotelarsko-gastronomicznej, o łącznej wartości 45 mln euro.

"Obawiam się, że inicjatywa ta nie uchroni nas przed kolejnymi bankructwami restauracji, gdyż najważniejszy głos w sprawie linii kredytowych zawsze mają banki. Te z kolei w ostatnim czasie okazywały ograniczone zaufanie wobec mikroprzedsiębiorstw oraz małych firm" - dodał Jose Manuel Esteves.

W 2012 roku rząd Pedra Passosa Coelho podwyższył stawkę VAT od usług gastronomicznych o 10%. W Portugalii podatek ten wynosi obecnie 23%.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com