TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2013-01-22 - Gotowanie metodą sous vide już w Płocku

Metoda gotowania sous vide polega na długim gotowaniu próżniowo zapakowanych produktów w niskiej temperaturze, poniżej wrzenia. Ta technika przygotowywania jedzenia pozwala zachować w nim witaminy i mikroelementy. Celem metody jest zachowanie naturalnego smaku i jakości żywności. Naturalne soki są zatrzymywane w produkcie, nie wymaga więc on doprawiania dużą ilością ziół i przypraw. Metoda gotowania sous vide jest doskonałym sposobem gotowania potraw zachowując ich lepszą jakość, walory smakowe, oraz umożliwiając utrzymanie precyzyjnej kontroli nad temperaturą gotowanego produktu.

reklama


Potrawy gotowane metodą sous vide wprowadziła właśnie do swojego menu Restauracja Książęca w Hotelu HERMAN**** w Płocku, która w październiku 2012 r. odebrała nagrodę dla najlepszej restauracji hotelowej w woj. Mazowieckim (wg. Poland 100 Best Restaurants). Przygotowanie tego typu potraw, wymaga odpowiednich urządzeń, które precyzyjnie utrzymują właściwą temperaturę wody. Zakup urządzenia jest konsekwencją wprowadzania do menu tworzonego przez Szefa Kuchni, Tomasza Wereszczyńskiego, elementów kuchni molekularnej, której celem jest otrzymanie czystych smaków, niekonwencjonalnymi sposobami i niekiedy w bardzo zaskakujących zestawieniach.

Potrawy przyrządzone metodę gotowania sous vide, oferowane w Restauracji Książęcej w Hotelu HERMAN****, to absolutna nowość na lokalnym rynku gastronomicznym (proponowane dania z menu zimowego: Filet z łososia norweskiego sous vide, obsmażany na brązowym maśle, serwowany na karmelizowanych jabłkach i gruszkach z dodatkiem miodu i zielonego pieprzu oraz kiełkami słonecznika lub Kaczą pierś sous vide na dyniowym risotto ze świeżą rukolą i pomidorkami cherry).



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com