TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
W niedzielę, w ramach akcji Restaurant Day na całym świecie pojawiło się kilkaset restauracji, które były otwarte tylko przez jeden dzień. Pierwsze skrzypce w kuchni mógł zagrać każdy, kto lubi gotować, a smakosze doceniają jego umiejętności.
reklama
Pomysł jednodniowych restauracji narodził się w Finlandii w 2011 roku. W trakcie pierwszej edycji w jednym dniu powstało kilkaset restauracji. Co ważne, miejsce tutaj jest bez znaczenia - gości zaprasza się wszędzie do kuchni, parku a nawet garażu.
W tym roku akcja odbyła się 19 sierpnia i objęła: Francję, Szwecję, Rosję, Austrię, Niemcy oraz Polskę. W naszym kraju jednodniowe restauracje pojawiły się m.in. w Poznaniu, Warszawie, Wrocławiu oraz właśnie w Supraślu.
Jedna z kulinarnych bohaterek była p. Joanna Kozłowska, która na co dzień prowadzi blog kulinarny oraz klub kolacyjny "Na cztery widelce". Goście zostali zaproszeni do ogrodu wiekowej rezydencji tuż przy lesie. Wielkie gotowanie rozpoczęło się w sobotę i trwało z krótkimi przerwami do niedzieli. W menu pojawiły się między innymi: bliny gryczane, tarta szpinakowo-serowa, ostra zupa-krem z papryki i cukinii, kurczak w pomarańczach, ryba z pieca z glazurowanymi warzywami oraz bagietką, wegetariańska sałatka z koszyczkiem pieczywa, a także spaghetti bolognese.
Każdy z gości, aby móc skorzystać ze wszystkich kulinarnych dobrodziejstw musiał zaopatrzyć się w budżet rzędu 40 złotych. Akcja była promowana na portalach społecznościowych, zainteresowanie było ogromne.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami