TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Promocja regionalnych przysmaków, organizacja kolejnych edycji "Małopolskiego Festiwalu Smaku" oraz jego świątecznych odsłon ("Wigilijny Małopolski Smak" i "Wielkanocny Małopolski Smak") oraz tworzenie produktów turystycznych, promujących dziedzictwo kulinarne Małopolski to najważniejsze przedsięwzięcia Województwa Małopolskiego, mające na celu wspieranie turystyki kulinarnej w regionie.
reklama
Organizując wypoczynek coraz częściej wybieramy cel podróży biorąc pod uwagę fakt, czy w danym miejscu dostaniemy smaczne, regionalne jedzenie. Małopolska jest pod tym kątem bardzo atrakcyjnym kierunkiem. I to nie tylko za sprawą oscypków, kwaśnicy czy kiełbasy lisieckiej… Dlaczego? Aż 10 z 32, czyli prawie jedna trzecia wszystkich polskich produktów objętych ochroną przez Unię Europejską, pochodzi właśnie z Małopolski (w ostatnich dniach unijną ochronę uzyskała fasola "Piękny Jaś z Doliny Dunajca"). Z kolei na rodzimej "Liście Produktów Tradycyjnych", prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi figuruje aż 46 małopolskich przysmaków.
Przysmaki pochodzące z Małopolski można by wymieniać bez końca. Przez dziesięciolecia "sztandarowymi" i powszechnie znanymi małopolskimi produktami były m.in. góralski ser oscypek, zupa kwaśnica czy krakowskie obwarzanki. Województwo Małopolskie podejmuje wiele działań, mających na celu promocję dziedzictwa kulinarnego regionu oraz odkrywanie mniej znanych tradycyjnych specjałów. Jednym z głównych przedsięwzięć realizujących ten cel jest "Małopolski Festiwal Smaku", w którym biorą udział regionalni producenci. Podczas siedmiu edycji tego wydarzenia wybrano już łącznie niemal 50 laureatów, a "Małopolski Festiwal Smaku" na stałe wpisał się w kalendarz najważniejszych wydarzeń organizowanych przez Województwo Małopolskie. Dodatkowo tworzymy wiele produktów turystycznych, mających na celu promocję dziedzictwa kulinarnego naszego regionu - podkreśla Elżbieta Kantor, dyrektor Departamentu Turystyki, Sportu i Promocji Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego.
W ramach "Małopolskiego Festiwalu Smaku" na przełomie czerwca i lipca w największych miastach Małopolski organizowane są półfinałowe kiermasze, w czasie których wybierani są zwycięzcy - producenci najlepszych produktów oraz dań regionalnych. W ostatni weekend wakacji spotykają się oni podczas wielkiego finału na krakowskim placu Wolnica, gdzie co rok zbiera się nawet kilkadziesiąt tysięcy wielbicieli kuchni regionalnej. Ostatnio Festiwal został laureatem plebiscytu "Wielkie Odkrywanie Małopolski 2011", a podczas targów turystycznych Tour Salon 2011, uhonorowano go Certyfikatem POT dla najlepszego produktu turystycznego. Województwo Małopolskie organizuje także świąteczne "odsłony" Festiwalu: "Wigilijny Małopolski Smak" oraz "Wielkanocny Małopolski Smak".
Dziedzictwo kulinarne Małopolski stało się jednym z głównych elementów, branych pod uwagę podczas tworzenia wielu produktów turystycznych w regionie. I tak, na szlaku agroturystycznym "Małopolska Wieś Pachnąca Ziołami" znalazły się gospodarstwa agroturystyczne oferujące różnorodne dania regionalne przygotowywane na bazie ziół. Z kolei prezentujący dziedzictwo pszczelarskie szlak "Małopolska Miodowa Kraina" obejmuje miejsca, gdzie m.in. można skosztować miodu, poznać tajniki jego produkcji, podglądnąć życie pszczół oraz pobyć w ich sąsiedztwie. Stosunkowo niedawno powstała także "Małopolska Trasa Smakoszy", na której znalazły się karczmy regionalne Małopolski. Inne małopolskie szlaki kulinarne to m.in. "Szlak Oscypkowy" oraz oferta "Na Śliwkowym Szlaku".
Unia Europejska objęła swoją ochroną łącznie 32 polskie produkty. 10 z nich pochodzi z Małopolski. Na liście produktów zarejestrowanych jako "Chronione Nazwy Pochodzenia", "Chronione Oznaczenia Geograficzne" oraz "Gwarantowane Tradycyjne Specjalności" znalazły się: bryndza podhalańska, oscypek (nazywany także "oszczypkiem"), redykołka, chleb prądnicki, kiełbasa lisiecka, obwarzanek krakowski, suska sechlońska, jabłka łąckie, karp zatorski oraz fasola "Piękny Jaś z Doliny Dunajca". Objęcie konkretnych produktów unijną ochroną oznacza, że nazwa tych produktów jest zastrzeżona w całej Unii Europejskiej i mogą one być wytwarzane tylko na obszarze, którego granice określono we wniosku o rejestrację oraz według specjalnej receptury. Europejskie logo jest wykorzystywane do reklamowania produktów o najwyższej jakości. To gwarancja, że nie są to podróbki, ale produkty oryginalne, które spełniają wysokie, unijne standardy.
Natomiast na rodzimej "Liście Produktów Tradycyjnych", prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, znajduje się aż 46 pozycji z Małopolski. Produkty tradycyjne to produkty rolne i środki spożywcze, których jakość lub wyjątkowe cechy oraz właściwości wynikają ze stosowania dawnych metod produkcji. Za takie metody uważa się rozwiązania stosowane co najmniej od 25 lat. Oto pełna lista produktów z Małopolski:
- sery i inne produkty mleczne: bryndza podhalańska, oscypek (oszczypek), redykołka, bundz (bunc), żentyca oraz ser gazdowski - gołka (pucok, kara);
- mięso świeże oraz produkty mięsne: kiełbasa lisiecka, tuszka gęsi zatorskiej oraz jagnięcina podhalańska;
- miody: sądecki miód spadziowy oraz małopolski miód spadziowy;
- gotowe dania i potrawy: żurek po krakowsku, barszcz czerwony krakowski, sułkowicka kszonówka, ziemniaki po cabańsku, pierogi łomniczańskie, moskol;
- ryby: karp zatorski, karp zatorski wędzony;
- wyroby piekarnicze i cukiernicze: obwarzanek krakowski, precelek krakowski, chleb prądnicki, jodłownicki kołacz z serem, bajgiel z Kazimierza, chleb żarnowy z Łomnej, ciasteczka wyśmienite, chleb jurajski, kukiełka lisiecka, kołacz jurajski, kukiełka podegrodzka, chleb miciński;
- orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce: charsznicka kapusta kwaszona, fasola "Piękny Jaś z Doliny Dunajca", łukowicka śliwka suszona, suska sechlońska, jabłka z Raciechowic ("Kalinka Czerwona", "Kulon", "Zorza Polarna", "Cezar Wilhelm", "Grafsztajn", "Gołąbek", "Landsberska"), jabłka łąckie, polska fasola z orzełkiem;
- napoje alkoholowe i bezalkoholowe: śliwowica wyborna, śliwowica łącka, jarzębiak izdebnicki, jarzębinka;
inne produkty: sól wielicka, balsam kapucyński, lody nowotarskie, syropy owocowe.
Więcej informacji o "Małopolskim Festiwalu Smaku" oraz spis wszystkich jego laureatów, można znaleźć na stronie: www.smak.malopolska.pl
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami