TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2013-02-26 - Czym wyróżniły się polskie lokale?

Kiedy dwa lata temu wprowadzono zakaz palenia tytoniu w miejscach publicznych, właściciele lokali gastronomicznych z obawą patrzyli na przyszłość swojego biznesu.

reklama


Tymczasem restrykcyjne przestrzeganie prawa opłaciło się polskim restauratorom. Bowiem Polska została wyróżniona przez Komisję Europejską za walkę z paleniem w miejscach publicznych. Jak wynika z raportu opublikowanego w Brukseli, bierni palacze mogą swobodnie oddychać zarówno w naszym kraju, jak i w Belgii oraz Hiszpanii.

Statystyki mówią same za siebie. W ciągu ostatnich dwóch lat z 46 do 30 procent spadła liczba Europejczyków narażona na dym papierosowy w restauracjach, w transporcie publicznych, czy w miejscach pracy.

Niestety nie wszystkie kraje w Unii tak skrupulatnie przestrzegają prawa o zakazie palenia tytoniu w miejscach publicznych. A najlepiej wiedzą o tym Ci, którzy choć raz odwiedzili greckie wyspy, tętniące własnym życiem, gdzie o stosowaniu się do przepisów prawa raczej nikt nie myśli.

Ponadto jak podkreślają eksperci, wprowadzony zakaz wcale nie zmniejszył obrotów barów i restauracji. Niestety nie spadła też liczba osób palących.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com