TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2012-04-11 - Jedzenie równie ważne co pogoda

Jak pokazują najnowsze badania turyści coraz częściej przed wyborem ulubionej destynacji wakacyjnej sprawdzają walory kulinarne danego regionu. Obecnie jest to jeden z głównych czynników zachęcających turystów do wyboru konkretnego kierunku urlopowego. Większość z nas uważa to również za świetny sposób na poznanie kultury innego kraju.

reklama


Turystyka kulinarna staje się coraz bardziej popularna, a dla wielu turystów kuchnia i możliwości nowych doznań na tym polu są tak samo ważne jak zakwaterowanie i pogoda.

Międzynarodowe Stowarzyszenie Turystyki Kulinarnej przekonuje, że są na to dowody. Coraz więcej polskich touroperatorów oferuje wycieczki kulinarne - liczba ta z zaledwie kilku w 2003 roku wzrosła do 150. Konsumenci świadomi swoich potrzeb chętniej, niż jeszcze dekadę temu odwiedzają strony internetowe restauracji w poszukiwaniu nowych kulinarnych wrażeń - z 12 średnia liczba użytkowników wzrosła do 173. Ponadto stale rośnie liczba członków Stowarzyszenia, obecnie liczy 16 tys osób.

Czego poszukują pasjonaci kulinarnych uniesień? Okazuje się, że zaledwie 8% z nich to wykwintni smakosze. Pozostali liczą na dobrą zabawę i posmakowanie czegoś nowego.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com