TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2012-02-06 - Głodny i zapracowany? Odwiedź restaurację online

Dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na posiłki, powstała specjalna witryna internetowa - ilunch.pl, przez którą można zamówić konkretne potrawy wraz z dowozem na miejsce. Usługa dostępna jest we Wrocławiu, Warszawie, Krakowie, Poznaniu i Zielonej Górze.

reklama


Osoby zainteresowane usługą, w witrynową wyszukiwarkę mogą wpisać adres miejsca, w którym przebywają, a strona wskaże punkty gastronomiczne dostarczające jedzenie w tej części miasta. Można określić swoje preferencje kulinarne: czy zamówienie ma być z kuchni francuskiej, meksykańskiej, wegetariańskiej czy fusion. Można określić również rodzaj dania (m.in. jedzenie domowe, z pieca, z grilla), liczbę kalorii, którą ma zawierać posiłek oraz maksymalną cenę. Zainteresowani mogą uzyskać informację, które z restauracji serwują posiłki zgodnie z przestrzeganą dietą (redukcyjną, zgodną z grupą krwi, białkową itp.). Każdy z lokali gastronomicznych określa, ile będzie trwała realizacja zamówienia.

Według Iwony Kubiak - Garbacz, prezes wrocławskiej firmy Aprowizacja, prowadzącej portal ilunch.pl takie rozwiązanie może ułatwić życie klientom, którzy na co dzień nie mają zbyt wiele czasu. Pomysłodawcą serwisu ilunch.pl jest wrocławska firma CI Consulting. W jej ramach został stworzony start-up Aprowizacja, który na utworzenie portalu otrzymał unijną dotację z Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka. Projekt został uruchomiony 1 lipca 2010 r., jednak przygotowania rozpoczęły się wiele miesięcy wcześniej. Najpierw dopracowano techniczną część serwisu - zastosowany w nim system dopasowuje się do technicznych możliwości punktów gastronomicznych, z którymi współpracuje ilunch.pl. W lokalach bardziej zaawansowanych technicznie Aprowizacja integruje się z systemem lokalu, mniejsze lokale informacje o zamówieniach otrzymują SMS-em.

Do chwili obecnej ilunch.pl podpisał umowę z prawie 200 lokalami w pięciu miastach. Na razie trwa wprowadzanie do bazy danych informacji o posiłkach, składnikach itp. Restauracje, które podadzą szczegółowe informacje dotyczące swoich dań, mogą liczyć na lepszą współpracę z serwisem - np. na dodatkowe materiały promocyjne i na zniżki. Portal zarabia uzyskując m.in. prowizję od lokali. Od lokali o niższych cenach posiłków niż ceny rynkowe, serwis pobiera niższą prowizję i inwestuje w nie np. poprzez przygotowanie dla lokalu ulotek i papierowych torebek na posiłki. W przyszłości dla zainteresowanych restauracji portal wprowadzi abonament, od wartości którego będzie zależała promocja lokalu czy usługi dodatkowe.

Według Iwony Kubiak-Garbacz - w zamierzeniu portal ma stać się społecznościowym. Dlatego zainteresowani znajdą tam artykuły ekspertów takich jak: dietetyczka, kosmetyczka, kosmetolog, specjalistka od terapii naturalnej. Można także założyć własny blog, poczytać o szczegółach diet i skorzystać z narzędzi takich jak wyliczenie wskaźnika BMI, zapotrzebowania na wodę czy zawartości tkanki tłuszczowej.

W czerwcu Aprowizacja zakończy rozliczanie dotacji i od tej pory będzie się utrzymywała wyłącznie z własnych zysków. Zdaniem twórców, co miesiąc przybywa nowych użytkowników, dzięki czemu przedsięwzięcie powinno cieszyć się dalszym powodzeniem. Serwis szuka również nowych, atrakcyjnych dla klientów rozwiązań. Rozważana jest np. możliwość zamówienia posiłku w jednej z restauracji położonej na trasie przejazdu klienta.

Ze szczegółami działalności firmy można się zapoznać TUTAJ



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com