TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Włoska restauracja w Treviso, w której powstało tiramisu zostanie wkrótce zamknięta z powodu kryzysu.
reklama
Ostatnie porcje tiramisu zostały wydane klientom 30 marca. Właściciel cieszącej się międzynarodową sławą restauracji "Le Beccherie", Carlo Campeol zaznaczył, że musiała zamknąć restaurację z powodu coraz gorszych nawyków żywieniowych ludzi. Częściej jedzą oni tanio i w pośpiechu.
Restauracja zdobyła sławę po tym, jak rodzice właściciela lokalu zaprezentowali na targach w Mediolanie deser tiramisu. Na północy Włoch cały czas trwają spory, gdzie tak naprawdę powstało to danie. Jednak w przeważającej większości dominuje twierdzenie, że jego kolebką jest właśnie Treviso.
Gubernator regionu Wenecja Euganejska Luca Zaia, ze smutkiem przyjął informację o zamknięciu "Le Beccherie". Jeszcze niedawno starał się o to, aby lokalny przysmak otrzymał chroniony prawnie certyfikat regionalnego specjału. Teraz jednak sam oświadczył, że to koniec pewnego etapu w dziejach miasta oraz światowej kulturze gastronomicznej.
Słynny lokal funkcjonował od 1939 roku.
© 2025 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami