TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Od 24 listopada klienci wrocławskiej kawiarni Starbucks Reserve mogą spróbować dwóch nowych, egzotycznych kaw ziarnistych z ekskluzywnej linii Reserve®, wprowadzonych specjalnie na okres Świąt Bożego Narodzenia. Koneserzy kawy mogą sięgnąć po Starbucks Hawaii Ka’u oraz Panama Paso Ancho. Obie kawy są uprawiane na zboczach wulkanów i charakteryzuje je wyjątkowy, rzadko spotykany smak. Goście mogą napić się nowych kaw na miejscu lub kupić je w gotowych opakowaniach. Mogą też poprosić baristę Starbucks o zmielenie ziaren w kawiarni, a następnie zaparzyć je w domu.
reklama
Kawa Starbucks Hawaii Ka’u jest przygotowywana z ziaren uprawianych w regionie Ka’u, na zboczach wulkanu Mauna Loa na hawajskiej wyspie Big Island. Uprawa kawy w tym miejscu rozpoczęła się już w 1890 roku. Ka’u został niedawno uznany za region, z którego pochodzi najlepsza kawa na świecie, co potwierdza tytuł Coffee of the Year 2011 przyznany przez Amerykańskie Stowarzyszenie Kaw Specjalistycznych (SCAA, Specialty Coffee Association of America). Ciekawostką jest to, że ziarna tej kawy, która jest głęboko zakorzeniona w hawajskiej tradycji, są zbierane ręcznie i obrabiane przez farmerów w małych partiach w ich własnych domach. Starbucks Hawaii Ka’u charakteryzuje kokosowy smak, średnia kwasowość, a także wyraźnie wyczuwalne karmelowe, orzechowe oraz cytrusowe nuty. Dzięki temu wyśmienicie smakuje w połączeniu z czekoladą, karmelem oraz kokosem. Szczególnie polecamy ją z ciastem kajmakowym czy sernikiem posypanym wiórkami kokosowymi.
Drugą kawą dostępną w świątecznej ofercie wrocławskiej kawiarni Starbucks Reserve jest Panama Paso Ancho. Pochodzi ona z mikroregionu Panama Paso Ancho położonego po zachodniej stronie wulkanu Baru, który jest najwyższym szczytem Panamy. Uprawiana tu kawa, dzięki nisko rosnącym drzewom, jest dobrze wyeksponowana na działanie promieni słonecznych, co pozwala na równomierne dojrzewanie jej owoców. Wiele pogodnych dni, brak zimnych nocy, a także wulkaniczna gleba najwyższego szczytu Panamy zapewniają idealne środowisko dla kawy, która w takich warunkach może w pełni rozwijać swój wyjątkowy charakter. Wielbiciele "małej czarnej" odnajdą w Panama Paso Ancho egzotyczne cytrynowe i pieprzowe nuty smakowe, które dodatkowo podkreśla delikatna, stonowana, kwiatowa kwasowość. Kawa ta idealnie komponuje się z czekoladą czy cytrynowymi ciasteczkami, które doskonale wydobywają jej cytrusowo-kwiatowy aromat. Bariści Starbucks polecają spróbować jej z tartą cytrynową.
"Gorąco wszystkich zapraszam do odwiedzenia naszej wyjątkowej kawiarni Starbucks Reserve we Wrocławiu i spróbowania dwóch nowych, egzotycznych i wyjątkowo rzadkich kaw, które wprowadziliśmy na okres świąteczny. Osoby, które doceniają najwyższą jakość oraz chętnie próbują nowych smaków, z pewnością nie będą rozczarowane. Nasze nowe kawy ziarniste świetnie sprawdzą się w czasie rodzinnych spotkań lub jako ekskluzywny prezent dla najbliższych. W okresie zimy będą też przywodzić na myśl dalekie podróże do ciepłych krajów" - powiedziała Ewa Bałys, koordynator ds. marketingu Starbucks Polska.
Oprócz rzadkich, egzotycznych i ekskluzywnych kaw dostępnych tylko w kawiarni Starbucks Reserve, oferta tradycyjnych kawiarni Starbucks obejmuje kilkanaście rodzajów mieszanek ziaren o rożnym profilu palenia, pochodzących ze wszystkich obszarów uprawy kawy na świecie - Ameryki Łacińskiej, Afryki oraz regionu Azji i Pacyfiku. Goście mają do wyboru kawy lekko, średnio i mocno palone. Region pochodzenia w dużej mierze wpływa na dominujące nuty smakowe, dzięki czemu możemy znaleźć kawę idealną do różnego rodzaju posiłków i przekąsek. Klienci Starbucks mogą kupić kawę ziarnistą w gotowym opakowaniu albo poprosić baristę o zmielenie ziaren na miejscu.
W okresie świątecznym Starbucks szczególnie poleca kawy Christmas Blend oraz Christmas Blend Espresso Roast, które idealnie pasują do świątecznych wypieków, takich jak makowiec, piernik czy murzynek.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami