TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2013-05-02 - Jak zdobyć tytuł najlepszej restauracji?

Nie tak dawno pisaliśmy o tym, że mamy nową najlepszą restaurację na świecie. Hiszpańska restauracja El Celler De Can Roca pokonała kilkuletniego championa w tej kategorii, duńską Nomę. Powstaje pytanie, czym należy zachwycić krytyków, żeby wywalczyć tytuł najlepszego lokalu gastronomicznego na świecie?

reklama


Odpowiedź na to pytanie znają trzej bracia: Josep, Jordi i Joan Roca. Werdykt podkreśla, że restauracja zdobyła światowe uznanie za połączenie kuchni katalońskiej, nowoczesnych technik, pasji i gościnności.

Restauracja powstała w roku 1986 i jako jedna z niewielu może pochwalić się trzema gwiazdkami Michelina. Dominują w niej potrawy ze świeżych ryb i owoców morza, podawane w oryginalny sposób - np. z karmelizowanymi oliwkami wiszącymi na drzewkach bonsai. Część potraw jest podawana w wydrążonym pniu drewna. Słynne są także lody o smaku dymu z kubańskich cygar.

W restauracji można spróbować zestawów potraw w cenie 130 lub 160 euro. Lokal jest czynny od wtorku do soboty.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com