TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Amatorzy dobrego jedzenia mieli w weekend swoje święto. Niestety tylko w Poznaniu, Białymstoku i Gdańsku, gdzie odbywała się w weekend Noc Restauracji. Regionalne potrawy robiły furorę a pokazy gotowania na żywo podsycały atmosferę święta.
reklama
W Poznaniu w Nocy Restauracji wzięło udział 16 lokali: 3 Kolory Cafe Grill & Restaurant, Bazar 1838, Blow up Hall, Cactus Factoria, City Kitchen, Cucina, GOKO Restauracja Japońska, Hugo Restaurant, Kaskada, Le Palais du Jardin, Milano Ristorante, Mosaica, Pastela, Platinium Palace, Ratuszova i Zagroda Bamberska.
Restauracje zapełniły się aż do późnych godzin nocnych. Uczestnicy mogli skosztować dań przyrządzonych ze składników regionalnych - perliczek, królików, wieprzowiny złotnickiej, wołowiny wielkopolskiej, kaczek i gęsi. Popularnością cieszył się także konkurs Chef's Challenge w którym dwie drużyny przygotowywały przystawkę i danie główne z wielkopolskich produktów.
Sporą popularnością cieszyły się pokazy gotowania, w trakcie których można było poznać tajniki kuchni molekularnej czy techniki sous vide.
W Białymstoku z kolei udział w przedsięwzięciu wzięło 25 restauracji: 7 Pokus, Arsenal, Chicago Jazz Club, Restaurant&Bar Cristal, Esperanto Cafe, Folwark Nadawki, Fuks Pizza, Gościnna Kamienica, Kawelin, KOKU Sushi, Lipcowy Ogród, Pasja, Peper’s, Port Odessa, Pruszynka, Sztuka Mięsa, Tanoshii, Tawerna Grecka Panteon, Tokaj, Tokyo Sushi, U Cezara, Veranda, Waka Waka Coffee&Shisha Bar, Warszawska 39 i Trattoria Czarna Owca.
Białostoccy restauratorzy przygotowali się do imprezy dużo lepiej niż rok wcześniej. Pomimo niesprzyjającej pogody wiele lokali przeżyło prawdziwe oblężenie. Oferta kulinarna była nastawiona głównie na promocję dań regionalnych.
W Nocy Restauracji w Gdańsku wzięło udział 17 restauracji: Barbados, Cafe Bar Mon Balzac, Da Mario Ristorante, Gdański Bowke, Inspiracja w Pałacu Kościeszy, Kuchnia Rosyjska, Mercado Tapas Bar, restauracja Fellini, restauracja Gdańska, restauracja Kokieteria w hotelu Hanza, restauracja Kubicki, restauracja U Jakuba, Swojski Smak, Tawerna Dominikańska, Verres en Vers - Radisson Blu, Villa Eva i VNS Restauracja
Gdańskie lokale także cieszyły się dużą frekwencją, która swojego apogeum sięgała w trakcie pokazów live-cookingu. Podczas pokazów można było poznać XVI-wieczną recepturę przygotowania piersi z żuławskich kurcząt czy różnorodne techniki kulinarne,
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami