TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2011-12-05 - Restauracja W Ciemnościach

Kiedy w 2004 roku francuski przedsiębiorca Edouard de Broglie otwierał swoją pierwszą restaurację nikt nie wierzył, że innowacyjny pomysł się sprawdzi. Nawet jego własna rodzina, nie wspominając o bankach, które udzielały mu kredytu, stwierdziła, że to szaleństwo. Pomimo wielu sceptycznych opinii restauracja zdobyła ogromną popularność, a biznesmen jest obecnie właścicielem sieci kilkunastu podobnych lokali w Paryżu, Londynie, Moskwie, Barcelonie i Petersburgu, a najnowsza placówka na pełnym turystów nowojorskim Times Square zainauguruje działalność jeszcze przed świętami Bożego Narodzenia.

reklama


Co ta za nietypowa placówka gastronomiczna?

Restauracja "Dans le noir" (franc. W Ciemnościach), jak sama nazwa wskazuje, jest miejscem, gdzie klienci delektują się posiłkami w ciemnościach. Relacje gości wskazują, iż fascynująca dla nich okazuje się możliwość doświadczenia na własnej skórze jak do życia bez pomocy zmysłu wzroku przystosowują się osoby naprawdę niewidome.

- To niezwykle silne przeżycie - relacjonuje Jerome Linyer, jeden z klientów paryskiej restauracji. - Nie masz pojęcia, co się znajduje na twoim talerzu, zmysły wariują. Z niewiadomych powodów zaczynasz głośniej mówić.

Obsługa lokalu jest niewidoma i służy pomocą klientom, którzy czują się bezradni, kiedy zgaśnie światło. Kelnerzy pomagają im dotrzeć do stołu, następnie serwują dla nich posiłek niespodziankę, składający się zazwyczaj z trzech dań.

To właśnie możliwość zatrudnienia niewidomego personelu zainspirowała Francuza do odważnej inwestycji. - Chciałem udowodnić, że firma w której połowa pracowników jest dotknięta poważną niepełnosprawnością może przynosić zyski, rozwijać się i zdobywać zagraniczne rynki, jak każda inna - powiedział w rozmowie z agencją Reuters.

Planując rozwój sieci restauracji i innych zaciemnionych lokali firma rozważa obecnie rynki azjatyckie. Trzeba również dodać, iż biznesmen przeznacza 10% swoich zysków na działalność charytatywną.

- Radzę wszystkim przedsiębiorcom, nie zatrudniajcie niepełnosprawnych tylko po to, by spełnić formalne wymagania nakładane przez ustawodawców - mówi de Broglie. - Zastanówcie się, jak naprawdę mogą pomóc w waszych organizacjach.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com