TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2013-03-19 - Rozpoczynają się Targi EuroGastro 2013

Dziś rozpoczynają się XVII Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro, które stanowią jedno z najważniejszych wydarzenie dla branży HoReCa. Organizator, firma MT Targi Polska szacuje, że targi odwiedzi około 20 tys. branżowych klientów z Polski i zagranicy. Impreza wystawiennicza będzie trwała 3 dni, tj. 20-22 marca 2013, a odbędzie się w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie przy ul. Marsa 56c.

reklama


Targi EuroGastro już od 16 lat są miejscem spotkań i wszechstronnej prezentacji oferty sektora HoReCa. Ich ideą jest przedstawienie oferty produktów, usług i rozwiązań dla gastronomii, dzięki czemu w jednym miejscu można zobaczyć i nabyć wszystko, co jest potrzebne do prowadzenia biznesu gastronomicznego. To wydarzenie objął patronatem honorowym Janusz Piechociński, Wiceprezes Rady Ministrów, Minister Gospodarki.

Odwiedzający targi będą mogli zapoznać się z ofertą wystawców w zakresie następujących sektorów tematycznych:
- "Drink & bar" - nowy sektor, w którym prezentowana będzie oferta alkoholi mocnych, win, piw, sprzętu i akcesoriów, a także produkty niezbędne do przyrządzania drinków;
- sprzętu, mebli i akcesoriów do kompleksowego wyposażenia zaplecza kuchennego restauracji;
- żywności i napojów dla gastronomii;
- pełnego zakresu urządzeń i produktów do profesjonalnego parzenia i serwowania kawy;
- wyposażenia sal restauracyjnych i barów.

Targi EuroGastro umożliwiają zapoznanie się z najlepszymi praktykami kulinarnymi, a swoje doświadczenie w trakcie pokazów zaprezentują cenione osobowości.

Pierwszego dnia odbędzie się organizowany przez Teo Vafidisa Festiwal Kuchni Greckiej mający na celu propagowanie w Polsce tradycyjnej kuchni greckiej oraz oryginalnych regionalnych receptur. Inauguracji Festiwalu dokona ambasador Grecji w Polsce Pani Tasia Athanasiu oraz Ambasador Republiki Cypryjskiej w Polsce Pan Andreas Zenonos. Z kolei piąta jubileuszowa edycja Polskiego Festiwalu Carvingu to okazja do poznania sztuki dekorowania potraw i stołów fantazyjnie rzeźbionymi owocami i warzywami.

Drugiego dnia targów, tj. 21 marca, Robert Sowa poprowadzi jubileuszową piątą edycję swojego autorskiego Konkursu Sztuki Kulinarnej "Kulinarny Talent 2013". Celem tej inicjatywy jest wyłonienie wybitnych talentów, aktywizacja i stymulacja rozwoju zawodowego młodych kucharzy, a także poszukiwanie nowych kierunków w gastronomii.

Marcin Budynek trzeciego dnia targów poprowadzi pokazy kulinarne związane z zyskującym coraz większą popularność kierunkiem Slow Food. Przybliży on zagadnienia tej filozofii oraz zaprezentuje tradycyjne przepisy i produkty regionalne. Odbędą się także pokazy tradycyjnych dań z użyciem produktów regionalnych przygotowanych w nowoczesnych aranżacjach. Z kolei uczniowie szkół gastronomicznych przedstawią nowoczesną kuchnię Podlasia.

Ważny element targów stanowi sektor kawowy, gdzie poza nowościami produktowymi i sprzętowymi odbędą się także konkursy oraz pokazy baristów, tj. V Olimpiada Kawy® organizowana przez firmę Apro Trade/ Akademia Kawy® pod patronatem SCAE (Speciality Coffee Association of Europe) oraz V Mistorzstwa Polski "Cup Tasting". Na targach nie zabraknie też części cukierniczej, w której każdego dnia będzie można poznać sposoby przyrządzania słodkości i deserów, a także posmakować cukierniczych specjałów w mini kawiarni T. Deker Patissier & Chocolatier. Codziennie będą odbywały się pokazy sztuki cukierniczej, podczas których będzie można dowiedzieć się m.in. jak zrobić deser w oparciu o kawę oraz w jaki sposób wyróżnić lokal na tle konkurencji przygotowując efektowne i nieskomplikowane desery.

W trakcie targów poznamy także finalistów trzeciej edycji konkursu "Najwyższa Jakość Targów EuroGastro 2013". Celem konkursu jest wyłonienie najlepszych produktów prezentowanych na targach, tym samym tytuł będzie poświadczać wysoką jakość w branży HoReCa. Odznaczenie w postaci unikatowego logo przyznawane jest przez niezależne Jury, w skład którego wchodzą eksperci sektora gastronomicznego, m.in. znani szefowie kuchni oraz restauratorzy. Tytuł będzie wspierać nagrodzonych przez cały rok, gdyż mogą oni sygnować nim zwycięskie produkty jako godne polecenia i zaufania.

Organizator EuroGastro zapewnia także szkolenia z zakresu audytu, marketingu, budowania wizerunku oraz zarządzania lokalem gastronomicznym. W trakcie targów odbędą się 4 konferencje o zróżnicowanej tematyce. Specjaliści z firmy AF Media poprowadzą szkolenie pt. "Audyt restauracji - niezbędny w każdym lokalu" oraz warsztat pt. "Jak umiejętnie przygotować kalendarz promocji lokalu". Z kolei eksperci z SGGW poprowadzą seminarium pt. "Wybrane aspekty strategii marketingowej lokalu gastronomicznego". Natomiast Food Service, Magazyn HoReCa wraz z Agnieszką Małkiewicz przybliżą tematykę budowania wizerunku lokalu w trakcie konferencji pt. "Aranżuj, gotuj, zarabiaj, czyli jak z sukcesem wykreować restaurację…".

Na targi będzie można dostać się pociągiem SKM oraz Kolei Mazowieckich z dworca Warszawa Śródmieście, Warszawa Wschodnia lub Warszawa Zachodnia. Stacja docelowa - Warszawa Gocławek - znajduje się w odległości około 700 metrów od Centrum MT Polska. Czas dojazdu pociągiem z centrum Warszawy do stacji docelowej nie powinien przekroczyć 20 minut.

Rejestracja online została już zakończona. Przedstawiciele sektora gastronomicznego mogą dokonać rejestracji na miejscu.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com