TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Wakacje to okres kiedy wzrasta liczba zatruć pokarmowych szczególnie salmonellozy, a także innych zakażeń związanych z kontaktem ze zwierzętami i owadami.
reklama
Rzecznik GIS, Jan Bodnar podkreśla, że w żadnych wypadku nie należy spożywać żywności przechowywanej w nie właściwych warunkach termicznych. Szczególnie produktów mlecznych, na bazie surowych jaj, surowego, czy półsurowego mięsa. Niewskazane jest również picie wody z nieznanego źródła oraz surowego mleka.
Chorobą, przed którą przestrzega nas GIS jest jersinioza. Dolegliwości pojawiają ze strony układu pokarmowego, częściej u dzieci. U dorosłych i osób starszych pojawia się ból po prawej stronie brzucha i gorączka, co daje objawy zbliżone do zapalenia wyrostka robaczkowego. Do zakażenia może dojść na skutek skażonej żywności, wody i mleka, oraz przez kontakt z zakażonymi zwierzętami, czy ludźmi.
Bąblowica to również groźna choroba, powodowana przez larwy gatunku tasiemca, które zagnieżdżają się w narządach wewnętrznych. Ludzie zarażają się poprzez kontakt z psami, czy lisami rozsiewającymi jaja pasożyta.
Z kolei kleszcze przenoszą groźną dla zdrowia boreliozę, która atakuje stawy lub mózg.
Wakacje to okres, w którym przede wszystkim chcemy odpocząć, zregenerować siły na kolejny rok. Uważajmy zatem na to jak przygotowujemy jedzenie i gdzie je spożywamy, przestrzegajmy podstawowych zasad higieny, a na pewno żadna przykra choroba nie popsuje nam urlopu.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami