TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Od 2013 roku akcyza na cydr - przefermentowany sok z dojrzałych jabłek - będzie porównywalna z piwem. Być może produkcja tego napoju nie będzie wymagała banderolowania.
reklama
Cydr, inaczej niż wino nie jest słodzony. Charakteryzuje go słodkawo-kwaskowy smak. Napój orzeźwia i gasi pragnienie. Zawiera od 2 do 7 procent alkoholu. Sposób produkcji cydru jest podobny do piwa (technika górnej fermentacji). Według niektórych producentów surowców do przemysłu alkoholowego, już za 2 lata Polacy będą wypijali 6 mln litrów cydru. W kolejnych latach ten wskaźnik ma rosnąć, nawet do 70 mln litrów.
Uproszczenia akcyzowe stanowią według ekspertów szansę na rozwój nie tylko dla browarów, ale także dla sadowników. Jednym otworzy się rynek zbytu, inni zyskają możliwość produkowania nowych napojów, a do budżetu państwa również wpadnie co nieco.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami