TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2014-08-25 - Głowa kobry śmiertelnie ukąsiła szefa kuchni

Chiński szef kuchni, który przygotowywał zupę z mięsa kobry zmarł w trakcie przyrządzania dania. Wszystko dlatego, iż kucharz został ukąszony przez głowę kobry 20 minut po jej odcięciu.

reklama


Cały wypadek zdarzył się w momencie gdy pracownik restauracji wyrzucał głowę węża do kosza. Szefa kuchni nie udało się uratować. Gdy ratownicy medyczni dotarli na miejsce - kucharz już nie żył. Jad kobry powoduje natychmiastowy paraliż a w konsekwencji dochodzi do uduszenia. Rzecznik lokalnej policji stwierdził, że to był zwykły wypadek a kucharz miał pecha.

Zdaniem specjalistów takie zdarzenie było możliwe, ponieważ węże do godziny czasu po odcięciu głowy zachowują niektóre zdolności obronne - w przypadku kobry było to ukąszenie.

Dania z mięsa kobry są bardzo popularne w południowo - wschodniej części Azji, głównie w Tajlandii, Kambodży, Laosie oraz Wietnamie.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com