TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2013-01-30 - Irlandzkie smaki w sercach Polaków

Myśląc o Irlandii przed oczami pojawiają się wizje dzikich, oczywiście zielonych przestrzeni, ostrych klifów stawiających opór falom oceanu, wypełnionych muzyką pubów. Nie zawsze w tej wizji pojawia się…irlandzka kuchnia. W obiegowej opinii irlandzka kuchnia traktowana jest na równi z angielską, a o wielkości irlandzkiego śniadania i frytkach polewanych octem krążą legendy.

reklama


Niesłusznie. Irlandzka kuchnia zwłaszcza ta bogata na wybrzeżach w świeże ryby i owoce morza, może zaskoczyć nawet największego smakosza. W wielu restauracjach menu modyfikowane jest na bieżąco, pojawiają się w nim tylko świeże produkty, które miały pecha zakończyć żywot w rybackiej sieci. Irlandzkie łososie zwłaszcza ich wędzona wersja pojawiają się w menu nieomal każdej restauracji. Można je smakować na milion sposób, ale najlepszy jest najprostszy - na kawałku ciemnego chleba i warstwie lekko słonawego masła.

Najbardziej tradycyjne danie irlandzkie czyli Irish Stew ma różne wersje, czasami przypomina bardziej zupę czasem gulasz. Najważniejszy jest główny składnik - baranina, dodatki mogą być różne najczęściej są to ziemniaki, marchew, cebula. Irish Stew zjeść można w prawie każdym pubie.
Niewiele osób wie, że Irlandia znana jest z serów, różne formy cheddarów dostępne są już także na polskim rynku. W Irlandii warto także spróbować kozich serów, zwłaszcza podawanych na ciepło.

Na brak słodkości w Irlandii także nie można narzekać. Oprócz słodyczy znanych marek warto zainteresować się małymi manufakturami, w których czekoladki i inne słodkości są wyrabiane ręcznie. Warto poszperać w internecie i odkryć sklepy wypełnione taką ilością słodkości, że w każdym narodzi się chęć powrotu do dzieciństwa.

Nie ma większej potrzeby przekonywania kogokolwiek jakie trunki są najbardziej eksportowymi towarami Zielonej Wyspy. Ciemne stouty z charakterystyczną gęstą, białą pianką dostępne są w każdym irlandzkim pubie, a tych nie brakuje w żadnym z miast w każdym zakątku świata. Półki pubów, ale także i sklepów wypełniają trzykrotnie destylowane irlandzkie whiskey. Wyjątkowo delikatne w smaku określane są przez Irlandczyków jako "smooth". Są idealną bazą dla kawy po irlandzku i hot whiskey - gorącej mieszanki, cukru, cytryny, goździków i whiskey, idealnej na polskie mrozy.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com