TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2012-09-12 - Maleje liczba lokali gastronomicznych

Euro 2012 miało napędzić zyski restauratorów - spodziewano się wzrostu liczby klientów, lokali też miało powstać więcej. Dziś wiemy, że bilans jest odwrotny. Lokali gastronomicznych ubywa i to w zatrważającym tempie, bo około 180 miesięcznie.

reklama


Jak pokazuje badanie Soliditet Polska dla Dziennika Gazety Prawnej - w pierwszych siedmiu miesiącach roku rynek usług gastronomicznych uszczuplił się o 1,94 proc., co daje wynik 1,3 tys. placówek mniej. Bessa dotyczy głównie barów szybkiej obsługi, mlecznych oraz jadłodajni, smażalnie i bufety tez "cienko przędą". Prym wiodą restauracje - w tym roku przybyło ich 0,7%, do 15,2 tys.

Jednak mimo braku oczekiwanych wzrostów, rynek powoli zaczyna się stabilizować. Tempo spadku liczby lokali jest niższe, niż w poprzednich latach. Jeszcze w 2008 było to 11,8%, w 2011 już tylko 4,8%.

Polacy stają się coraz bardziej wymagający. Wychodzimy do restauracji już nie dla samej potrzeby zaspokojenia głodu ale również uczty dla ducha. Liczą się nie tylko najlepszej jakości dania ale również ich oprawa.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com