TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2011-10-24 - Ale pasztet!

11 listopada na Zamku Kliczków rozpocznie się I Festiwal Kulinarny Borów Dolnośląskich "Ale Pasztet". Będzie on trzydniowym świętem miłośników lokalnych specjałów i kuchni regionalnej.

reklama


"Ale Pasztet" to kontynuacja organizowanego od 2008 roku konkursu na najlepszy Produkt Lokalny z Borów Dolnośląskich. Może się do niego zgłosić każdy, gdyż wydarzenie podzielone zostało na trzy sekcje: zawody amatorów, uczniów szkół gastronomicznych oraz profesjonalnych szefów kuchni. Trzydniowy konkurs przyczyni się do identyfikacji i wpisania dań oraz receptur na listę produktów tradycyjnych. Wyłoni też kandydatów do Europejskiej Sieci Kulinarnego Dziedzictwa. Zespoły biorące w nim udział będą wykorzystywać głównie dziczyznę i runo leśne, czyli lokalne surowce. - Naszym celem jest rozpropagowanie kuchni tego regionu, zapoznanie jak największej liczby osób ze smakami Borów Dolnośląskich - mówi Jerzy Ludwin z Fundacji Bory Dolnośląskie.

Co sprawia, że ta kuchnia jest szczególna? Jej wyróżnikiem jest wykorzystanie regionalnych produktów, których smaku nie spotkamy nigdzie indziej. Produkuje się tu nalewki, kompoty, powidła oraz wina z jagód, borówek i głogu. Powodem do dumy jest też Miód Wrzosowy z Borów Dolnośląskich, wpisany do unijnego systemu ochrony nazw produktów regionalnych. Uznanym produktem jest również Bochen Chleba Starowiejskiego, wypiekany na liściu chrzanu lub kapusty. - Takich przysmaków jest bardzo wiele - mówi Mariusz Leszczyński ze stowarzyszenia "Bory Dolnośląskie" - Bory obfitują także w wiele rodzajów grzybów oraz zwierzynę leśną - dodaje M. Leszczyński.

Oprócz kulinarnych walorów, konkurs ma jeszcze jedną, niezwykle ważną zaletę - lokalizację. Bory Dolnośląskie to jedna z najpiękniejszych krain polskich, największy w Polsce zwarty kompleks leśny. W jej sercu znajduje się zabytkowy Zamek Kliczków, który dzięki gruntownej renowacji, wykonanej przez wrocławską firmę Integer S.A., jest obecnie jedną z najpiękniejszych ozdób tego regionu. - Wspaniałe sale zamkowe są otwarte dla zwiedzających - mówi Adam Różycki, dyrektor Zamku Kliczków. Natomiast w restauracji można skosztować lokalnych smakołyków - między innymi pasztetu z dzika w cieście, podanego na musie borowikowym, w tonacji konfitury z runa leśnego.

Ponadto Fundacja Bory Dolnośląskie, Fundacja Pro Cultuare Bono, Dolnośląska Organizacja Turystyczna, Zamek Kliczków oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników organizują konkurs, który został wpisany do Kulinarnego Pucharu Polski. Jego głównym celem jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycji kulinarnej Regionu. Dodatkowymi atrakcjami będą pokazy oraz warsztaty kulinarne. W ramach imprezy odbędą się również konkursy adresowane do uczniów szkół o profilu gastronomicznym, profesjonalnych szefów kuchni oraz dla amatorów, czyli wszystkich mieszkańców regionu i lokalnej branży gastronomicznej. W programie znalazły się także liczne pokazy i warsztaty kulinarne prowadzone przez członków Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników.

Więcej informacji o tym wydarzeni można znaleźć na: www.kliczkow.com.pl/kliczkow/32181.xml



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com