TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2013-06-18 - Smakosze spotkajÄ… siÄ™ w Koszycach

Miasto Koszyce - Europejska Stolica Kultury 2013 zaprasza na Koszycki Festiwal Smakoszy. Celem 4 edycji wyjÄ…tkowego wydarzenia kulinarnego w 2013 roku jest nie tylko zaprezentowanie najlepszych restauracji z Koszyc oraz wspaniaÅ‚ych szefów kuchni i gwiazd gastronomii, ale również poÅ‚Ä…czenie głównego programu z artystycznym kierunkiem "foodart“ oraz prezentacja kuchni europejskiej.

reklama


Ulubiony Koszycki Festiwal Smakoszy, który nawiÄ…zuje do tradycji podobnych festiwali w Wiedniu, Pradze oraz BratysÅ‚awie, odbÄ™dzie siÄ™ w dniach 21 - 23 czerwca 2013 w magicznej scenerii Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Pavla Jozefa ©afárika w Koszycach. "W tym roku motywami przewodnimi bÄ™dÄ… artystyczny kierunek "foodart“ oraz kuchnia europejska", mówi Iveta Niòajová, Dyrektor Generalny Regionalnej Organizacji Turystyki KO©ICE - Turizmus, która jest współorganizatorem wydarzenia. "Przekonamy uczestników, że gotowanie to również sztuka, nie musi być jedynie przedmiotem konsumpcji, ale jest także inspiracji“, dodaje.

Jaroslav ®idek - główny protagonista sÅ‚owackiego programu kulinarnego Nebíèko v papuµke /Niebo w gÄ™bie/, Damien Thuries - francuski szef kuchni w restauracji nagrodzonej gwiazdkÄ… Michelin, Gabriel Kocák - szef kuchni w Grand Hotel Kempinski w Tatrach Wysokich, Ondøej Slanina - kucharz popularnego czeskiego programu rozrywkowego Kluci v Akci /ChÅ‚opaki w akcji/, Rául Pérez - jeden z najlepszych winiarzy Å›wiata, czy przysmaki kuchni europejskiej w Ogrodzie Botanicznym, to wszystko i wiele wiÄ™cej na Koszyckim Festiwalu Smakoszy 2013! Podczas festiwalu bÄ™dzie unosiÅ‚ siÄ™ zapach kuchni wÅ‚oskiej, francuskiej, hiszpaÅ„skiej, wÄ™gierskiej, ukraiÅ„skiej oraz sÅ‚owackiej, a uczestnicy bÄ™dÄ… mogli skosztować specjałów oferowanych przez prestiżowe koszyckie restauracje. Dla uczestników przewidziano również możliwość degustacji najlepszych win, podawane bÄ™dÄ… sÅ‚odkie napoje. Przy stoisku Pilsner Urquell bÄ™dzie można skosztować orzeźwiajÄ…cego piwa, które bÄ™dzie nalewać sam Luká¹ Svoboda, mistrza Å›wiata w laniu piwa.

Dla najmłodszych przygotowano kreatywne warsztaty w postaci restauracji Via Roma. Gotujemy z papieru, pasta party, marcepan w roli głównej, malujemy owoce i warzywa, to tylko niektóre ze sposób, dzięki którym dzieci mogą zobaczyć, co można ugotować w domu i wcale nie muszą to być tylko słodycze. Dla dzieci na terenie Ogrodu Botanicznego przygotowano mini ZOO ze zwierzętami domowymi i wystawą egzotycznych motyli. Wieczory festiwalowe uprzyjemnią dorosłym występy na żywo między innymi jazowego zespołu Jazzabell. Nowością tegorocznej edycji festiwalu będą Targi Zdrowia. Jest to projekt, który w Koszycach przyczynił się do stworzenia kreatywnych targów zdrowia. Na mini targowisku podczas Festiwalu Smakoszy będzie możliwość zakupu najlepszych produktów oferowanych przez farmerów z naszego regionu.

Tak jak i podczas poprzednich edycji, również w tym roku Å›rodkiem pÅ‚atniczym bÄ™dÄ… tzw. "gurmány“. Uczestnicy mogÄ… zakupić je w specjalnie przygotowanych stoiskach. "Podczas festiwalu co wieczór bÄ™dzie wybierana najlepsza restauracja dnia“, zdradziÅ‚ Rado Nackin, wydawca publikacji Gurmán na Slovensku /Smakosz na SÅ‚owacji/, który odpowiada za merytorycznÄ… stronÄ™ festiwalu w Koszycach i podobny festiwal organizuje również w BratysÅ‚awie. "A na zakoÅ„czenie festiwalu zostanie wybrany Najlepszy Wystawca Koszyckiego Festiwalu Smakoszy 2013, którego prezentacja cieszyÅ‚a siÄ™ najwiÄ™kszym zainteresowaniem. Osoby odwiedzajÄ…ce stoiska codziennie bÄ™dÄ… mogÅ‚y uczestniczyć w losowaniu nagród“, dodaje.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com