TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2012-10-15 - Eksperci docenili polskich producentów żywności

VI audyt artykułów spożywczych, których wytwórcy brali udział w Ogólnopolskim Programie Promocyjnym "Doceń polskie" odbył się 4 września 20120 roku w Krakowie. Pięcioosobowa Loża Ekspertów doceniła najbardziej wartościowe wyroby przyznając im certyfikaty.

reklama


Na ocenę jury wpłynęły między innymi: smak, wygląd, stosunek jakości do ceny produktu, a także informacje podane na etykiecie. Sam wyrób nie mógł być mniej atrakcyjny niż opakowanie.

O przyznanie godła "Doceń polskie" ubiegali się różni producenci, między innymi słodyczy, wypieków, przetworów, nabiału, mięsa i alkoholi. Eksperci próbowali produktów ze sklepowych półek, a nie tych wykonanych specjalnie dla nich wyrobów.

Dobra jakość produktu daje producentowi szansę na dłuższe działania na rynku. Konkurencja jest duża, zatem przetrwają nieliczni. Nieuczciwość w stosunku do klientów odbija się ostatecznie na samym wytwórcy, dlatego warto starać się o dobrą jakość wyrobu i certyfikaty.

Konsumenci powinni świadomie kupować ulubione produkty. Warto dłużej zastanowić się nad wyborem danego produktu i szukać na etykietach wskazówek, między innymi rekomendacji oraz znaków jakości.

Certyfikat "Doceń polskie" to prestiż szczególnie dla małych firm. To dobra promocja, bowiem honorowy patronat nad projektem sprawuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Duże firmy, które we wrześniu zostały wyróżnione znakiem jakości potwierdziły wysoki poziom swoich produktów.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com