TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2011-05-26 - Sofitel Warsaw Victoria: nowy Szef Kuchni wprowadza do menu dania autorskie

Sofitel Warsaw Victoria ma nowego Szefa Kuchni - Macieja Majewskiego, kucharza, który całe swoje zawodowe doświadczenia zdobywał w restauracjach Grupy Hotelowej Orbis. Chef de cuisine w Sofitel Warsaw Victoria to ukoronowanie jego kariery, którą 10 lat temu rozpoczął jako kucharz w hotelu Ibis w Poznaniu. Maciej Majewski kontynuuje tradycje francuskiej i polskiej kuchni w Sofitel Warsaw Victoria, wzbogacając ją o dania inspirowane egzotycznymi podróżami oraz kuchnią molekularną.

reklama


Maciej Majewski to jeden z młodszych szefów kuchni ekskluzywnych hoteli w Warszawie, który jednak doskonale zna zarówno najwyższe standardy gotowania i serwowania dań, jak i wyrafinowane upodobania gości. Prowadził wcześniej restauracje w Novotel Kraków Centrum, Ibis Kraków Centrum, Ibis Częstochowa i Ibis Poznań. Do jego obowiązków, jako Szefa Kuchni, należy: tworzenie menu dla poszczególnych restauracji oraz menu okolicznościowych na imprezy specjalne i bankiety, nadzór nad przygotowaniem dań, organizacja pracy kuchni - z uwzględnieniem budżetów, zamówień, pracy zespołu, szkolenia kucharzy, a także kreowanie pozytywnych relacji z gośćmi. Majewski jest ceniony za konsekwentne utrzymywanie najwyższej jakości pracy swoich kuchni oraz serwisów, za które jest odpowiedzialny, a także oryginalne podejście do kulinarnej tradycji.

- Gotowanie dla mnie to sztuka, która - by smakowała - musi mieć bardzo mocne podstawy: wiedzę, doświadczenie, doskonałej jakości produkty oraz wyobraźnię w wykorzystaniu potencjału naszych czasów np. kuchni molekularnej. Dla moich gości wizyta w restauracji powinna być ciekawym i absorbującym spotkaniem z nowymi, choć pozornie znanymi już daniami. Na talerzu odkrywają nowe smaki... tak widzę moją rolę Szefa Kuchni - mówi Maciej Majewski.

Majewski wzbogaca menu o dania sezonowe i inspirowane nowościami współczesnej gastronomii. Wzorem najlepszych i najmodniejszych restauracji na świecie - jest to kuchnia "autorska", która łączy najlepsze tradycje klasyczne, z nouvelle cuisine, wzbogacone o polskie akcenty. Tak powstają oryginalne dania à la Majewski, których można spróbować tylko w Sofitel Warsaw Victoria. Na wiosnę nowy Szef Kuchni zaprasza do restauracji Canaletto na pięć dań ze szparagami w roli głównej - z popisową "Sałatką ze szparagów za płatkami parmezanu, oliwą truflową i wiśniowymi pomidorkami na buraczanym carpaccio".



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com