TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
W sierpniu w Małopolskę ruszą wizytatorzy, którzy ocenią smak i sposób podania potraw w tradycyjnych restauracjach. Najlepsze lokale otrzymają certyfikat karczmy regionalnej - informuje "Dziennik Polski".
reklama
Akcja to część projektu "Małopolska Trasa Smakoszy - Certyfikacja regionalnych karczm Małopolski jako element podnoszenia jakości usług turystycznych" realizowanego przez Małopolską Organizację Turystyczną (MOT). Całość finansowana jest przez Ministerstwo Sportu i samorząd województwa.
- To jeden z elementów promocji regionu. Chcemy pokazać, że w Małopolsce nie tylko są miejsca atrakcyjne turystycznie, ale można tu również dobrze zjeść i poznać kulinarne dziedzictwo - mówi Leszek Zegzda, prezes MOT.
W celu opracowania kryteriów, według których lokale będą oceniane, zaproszono samych specjalistów: Leszka Horwatha, redaktora naczelnego portalu "Potrawy Regionalne" oraz prof. Ewę Cieślik z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Decyzja, który lokal otrzyma certyfikat, będzie należała do ekspertów.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami