TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Mule, ślimaki, żabie udka i sery pleśniowe są mięczaków - tak pomyślał właściciel jednej z nicejskich restauracji i postanowił stworzyć coś unikalnego.
reklama
Restauracja Aphrodite w Nicei oferuje swoim gościom larwy, świerszcze i innej maści robactwo. Szef kuchni uważa, że nie mógł się oprzeć delikatnemu smakowi insektów.
Właściciel restauracji David Faure stworzył dla swych gości specjalne menu w całości złożone z robaków. Jako pierwszy we Francji postanowił sprzedawać kontrowersyjne dania. Twierdzi, że inspiracją jest dla niego kuchnia afrykańska, w której owady są często wykorzystywane.
"Szukałem subtelnych smaków i zastanawiałem się, jak je wzmocnić. Moje dania nie są skomplikowane ani przesadnie wyszukane, chodzi o dobrą kombinację smaków"- powiedział.
Kontrowersyjny kucharz uważa, że świerszcze smakują jak popcorn, a larwy jak orzeszki ziemne. Jego zdaniem najbardziej inspirujące jest przygotowywanie deserów, od chrupiących po budyniowate.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami