TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2013-02-18 - Piwo Roku 2012, piłeś już?

Piwo specjalne Grupy Żywiec - Żywiec Porter zostało ogłoszone przez Bractwo Piwne "Piwem Roku 2012". Żywiec Porter to piwo ciemne dolnej fermentacji w unikalnym stylu porter bałtycki. Warzone jest w małym Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie według najstarszej stosowanej polskiej receptury z 1881 r.

reklama


"Piwo roku" to tytuł i medal przyznawany przez Bractwo Piwne - Towarzystwo Promocji Kultury Piwa. Wyróżnienie "Piwa Roku" jest wynikiem sumy ocen, jakie dane piwo uzyskuje podczas amatorskich i profesjonalnych konkursów piwnych, odbywających się na terenie Polski w ciągu danego roku kalendarzowego. O przyznaniu tego tytułu Żywcowi Porterowi zadecydowały następujące nagrody w 2012 r.:

1. miejsce w konkursie konsumenckim podczas Chmielaków Krasnostawskich w Krasnymstawie (3 punkty),
2. miejsce na Konsumenckim Konkursie Bractwa Piwnego (2 punkty),
2. miejsce w Plebiscycie Piwo Roku Browar.biz (2 punkty).

"Tytuł jest formą podsumowania i docenienia pracy danego browaru w ciągu roku. Bractwo Piwne jest przekonane, że dzięki idei wzrasta ranga konkursów piwnych, a poddawane ocenom piwa są coraz lepsze" - mówi Marek Suliga, Wielki Mistrz Bractwa Piwnego.

Żywiec Porter to wyjątkowe piwo ciemne dolnej fermentacji w stylu porter bałtycki, warzone według najstarszej stosowanej polskiej receptury z 1881 r. Jej autorem był Juliusz Wagner, który od 1875 r. sprawował funkcję Arcyksiążęcego Naczelnego Piwowara. Do warzenia Żywieckiego Portera piwowarzy Grupy Żywiec wykorzystują aż 4 słody szlachetnego jęczmienia browarnianego (monachijski, pilzneński, karmelowy i palony), choć do większości piw stosuje się zazwyczaj tylko jeden.

Żywiec Porter jest warzony unikalną już dziś metodą otwartej fermentacji Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie. Do jego warzenia stosuje się dekokcyjną metodę zacierania słodu. W ten sam sposób cieszyńscy piwowarzy warzą również Brackie - regionalne piwo oferowane przez Grupę Żywiec głównie na terenie 3 powiatów na południu Polski: bielskiego, żywieckiego i cieszyńskiego.

Porter bałtycki, którym jest Żywiec Porter uważa się za styl piwa o najbardziej polskim rodowodzie pośród ok. 80 innych dostępnych na świecie. Pod hasłem "porter bałtycki" na wikipedia.pl można również przeczytać: "Ze względu na to, że porter bałtycki wymaga długiego, nawet kilkumiesięcznego leżakowania i jest droższy w produkcji niż większość jasnych piw typu lager, wiele dużych i znanych browarów porzuciło produkcję porterów bałtyckich i współcześnie jego warzeniem zajmują się przede wszystkim małe i średnie browary (…). Portery bałtyckie należą do najbardziej cenionych piw z Polski (…)".

Żywiec Porter leżakuje w piwnicach Brackiego Browaru Zamkowego w Cieszynie nawet 6 miesięcy, czyli dłużej niż niejedno wino. To również najbardziej esencjonalne piwo w naszym kraju. Jest dostępne w całej Polsce w butelkach 0,5 l i 0,33 l oraz 30 l beczkach. Obecnie stanowi aż 70 proc. wszystkich sprzedawanych porterów w Polsce. Żywiec Porter jest również ceniony za granicą. Od wielu lat Grupa Żywiec eksportuje swoją piwną specjalność m.in. do USA, Grecji i Niemiec. Niektórzy piwni smakosze, szczególnie na południu Polski, cenią sobie piwo tzw. "żnięte", które powstaje po połączeniu Żywca lagera (jasnego) oraz Żywca Portera w dowolnych proporcjach.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com