TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Dziś Tłusty Czwartek. W tradycji chrześcijańskiej dzień ten rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W polskiej kulturze zakorzeniony jest przesąd, że tego dnia należy zjeść przynajmniej jednego pączka, gdyż to ma zapewnić powodzenie przez cały następny rok.
reklama
Zwyczaj jedzenia w Tłusty Czwartek pączków, zadomowił się w Polsce już w XVII wieku, ale głównie w miastach i na dworach. Na wsi pojawiły się one na przełomie XIX i XX wieku. Popularne dzisiaj słodkie i puszyste pączki dawniej jadano ze skwarkami.Dawne pampuchy różniły się nie tylko smakiem od współczesnych pączków, ale także konsystencją; były znacznie twardsze od znanych dzisiaj delikatnych, puszystych pączków; zrobione były z bardziej zbitego ciasta, bez drożdży.
Tłusty Czwartek jest dniem, w którym prawdziwe oblężenie przeżywają kawiarnie i cukiernie, które często ledwo nadążają z produkcją pączków oraz chrustu. Wedle szacunków ilość pączków przygotowywanych przez niektóre cukiernie może być liczona w tysiącach. Kolejki do niektórych cukierni zaczęły się ustawiać na długo przed ich otwarciem. Najwytrwalsi klienci potrafili czatować przed lokalami od godziny 4 rano. Niektóre cukiernie zostały nawet zmuszone do reglamentacji swoich towarów.
Jaki powinien być dobry pączek? "Dobry pączek powinien być zrobiony z naturalnych składników (a nie z proszku), ręcznie zawijany i zapieczony z marmolada, a nie nabijany potem - tłumaczy Marcin Cieślikowski z Cukierni A. Cieślikowski.
Choć tradycyjny polski pączek powinien mieć nadzienie z róży, coraz częściej pojawiają się inne wersje tego przysmaku, np. z czekoladą, bitą śmietaną czy ajerkoniakiem. Ku rozpaczy ortodoksyjnych tradycjonalistów również i one znajdują swoich amatorów. Jak zauważają cukiernicy, pączki z dziurką, wzorowane na amerykańskich niekoniecznie przyjmują się w naszym kraju.
W wielu miastach pojawiają się konkursy, w których jury, składające się najczęściej z przedstawicieli lokalnych władz, krytyków kulinarnych czy znanych osób pochodzących z danego regionu wyłaniają cukiernię produkującą najlepsze pączki.
Interesująca inicjatywa pojawiła się na Podkarpaciu. Część tamtejszych cukierni wprowadziła do oferty tzw. "afrykańskie pączki". Takie pączki są nieco droższe i złotówka ze sprzedaży każdej sztuki tego kalorycznego przysmaku zostanie przekazana na rzecz dzieci w Republice Środkowoafrykańskiej.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami