TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2011-07-04 - Nowe impresje kulinarne w katowickiej restauracji Sunlight

Od 1 lipca 2011r. katowicka restauracja Sunlight otworzyła się na nowe impresje kulinarne za sprawą nowego szefa kuchni Piotra Nadolskiego.

reklama


"Kreatywna kuchnia, która ma być równocześnie zdrowa, smaczna i wykwintna" - oto credo nowego mistrza. W restauracji Sunlight postanowił połączyć dwa nowoczesne podejścia do gotowania: kuchnię fusion i technikę sous vide. - Gdy raz spróbujesz sous vide, nie ma już odwrotu. - podkreśla Nadolski.

Nowe menu restauracji Sunlight wyróżnia się urozmaiceniem oraz łączeniem smaków tradycyjnej polskiej kuchni, lekkich potraw śródziemnomorskich i orientalnych - jak na prawdziwą kuchnię fusion przystało. Każda kompozycja kulinarna to odrębna impresja artystyczna, zaskakująca nietypowym aromatem i wyglądem. W menu można znaleźć takie specjały jak:
- cappuccino grzybowe z pianką z zielonego curry i piaskiem orzechowo-kawowym;
- sałatka z selera naciowego i świeżego szpinaku z dodatkiem karmelizowanych -orzechów oraz dipem z sera gorgonzola i świeżej kolendry;
- pieczony łosoś z sosem z alg morskich i suszonymi pomidorami podawany z purre z zielonego groszku i ziemniaków oraz brokułami w temperze;
- filet z kaczki w sosie wiśniowym, podany z kluskami śląskimi i zapiekanką z buraków;
- suflet czekoladowo-marchewkowy z marmoladą pomarańczowo-imbirową.

Jako zwieńczenie uczty restauracja Sunlight proponuje lampkę jednego z 80 serwowanych win, które zostaną dopasowane do posiłku przez sommeliera.

Piotr Nadolski od 15 lat jest profesjonalnie związany z gotowaniem. Swój własny styl wyrabiał w restauracjach w Łodzi i okolicy - restauracji hotelu "Zameczek" w Grotnicy czy też "Dworek" w Łodzi, później w Wielkiej Brytanii w hotelu Radisson SAS w Leeds i restauracji Est Est Est w Londynie. Gotował również na przyjęciu urodzinowym znanych polityków oraz dla "Dzień Dobry TVN".

Teraz Piotr Nadolski podjął się kolejnego wyzwania - uczynienia z restauracji Sunlight. Metodą na sukces ma być połączenie kuchni fusion z techniką sous vide.

Fusion to podróże kulinarne, łączenie zalet różnych kuchni etnicznych i odkrywanie w nich tego, co najlepsze. Fusion to także sposób podania, który sprawia, że każde danie jest swoistym dziełem sztuki. Piotr Nadolski poznał i zasmakował w niej podczas swojej pracy w Wielkiej Brytanii. Zdobyte tam doświadczenie wpłynęło również na wprowadzenie techniki sous vide do kuchni restauracji Sunlight. - Sous-vide przypomina nieco tradycyjne pieczenie w glinie - dania gotuje się w stałej, niskiej temperaturze w hermetycznie zamkniętym opakowaniu. Potrawy dosłownie duszą się we własnym sosie. Dzięki temu są bardziej aromatyczne, delikatniejsze i zdrowsze. - uzasadnia swój wybór Nadolski. Wprawdzie ich przygotowanie zajmuje więcej czasu, ale doznania smakowe wynagradzają to oczekiwanie.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com