TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
O tym, że za luksus trzeba słono zapłacić wiedzą wszyscy. Sztuka kulinarna to coś co wymaga zarówno dobrego smaku jak i niecodziennej oprawy, a to niestety kosztuje. Wyobraźmy sobie, że na obiad w luksusowej, znanej na całym świecie restauracji wydajemy jednorazowo całą pensję...
reklama
Od lat rekordy drożyzny i popularności wśród zamożnej klienteli bije tokijska restauracja Aragawa. 600 dolarów za stek to dla wielu majątek, jednak jak przyznaje właściciel chętnych nie brakuje. Klienci są bardzo zadowoleni, a dyskretne położenie i królewski charakter czynią z lokalu miejsce iście wyjątkowe.
Na Malediwach znajduje się słynna na całym świecie podwodna restauracja. Obiekt położony jest 5 metrów poniżej poziomu morza. Prawdziwym luksusem podczas spożywania posiłku jest tu widok ławicy ryb i unikalnej rafy koralowej. Średnia cena za obiad oscyluje w granicach 350 dolarów od osoby. Na życzenie kapryśnego klienta, który nie wybierze nic z menu kucharz przygotuje coś extra - naturalnie w extra cenie. Restauracja należąca do hotelu Conrad Maldives cieszy się ogromną popularnością na całym świecie.
O tym, że dobre Sushi jest nie tylko w Japonii przekonali się klienci nowojorskiej restauracji Masa. Wcześniejsza rezerwacja odbywa się przy użyciu karty kredytowej, z której ściągana jest kaucja w wysokości 200 dolarów, na wypadek gdyby klient zmienił zdanie w czasie krótszym, niż 48 godzin. Koszt jednorazowej wizyty jednej osoby to nawet 400 dolarów.
Amerykanie lubią dobrze zjeść, jak się okazuje nawet w dobie kryzysu nie brakuje klientów drogich restauracji. W lokalu serwującym kuchnię francuską o nazwie Everest w Chicago koszt obiadu zaczyna się od 500 dolarów. Podobnie w restauracji Daniel w Nowym Jorku, gdzie serwowane są najlepsze ślimaki na wybrzeżu.
Nowy Jork to miejsce szczególne na mapie światowej rangi gastronomii. To tutaj tworzy się rankingi najlepszej klasy kucharzy i to tutaj ściągają talenty ze wszystkich kontynentów.
Alain Ducasse au Plaza Athénée w Paryżu to europejska odpowiedź na drożyznÄ™ i wykwintny smak za oceanem. Za obiad zapÅ‚acimy tu w granicach 250-300 dolarów. Lokal to nie tylko wyÅ›mienite dania serwowane przez najlepszy kucharzy Å›wiata, to również wyjÄ…tkowy wystrój.
Krytycy kulinarni są nieco bardziej powściągliwi od klientów i przestrzegają, że cena nie zawsze idzie w parze z jakością. Na podstawie opinii szefów kuchni, restauratorów oraz krytyków kulinarnych opracowano ranking 50 najlepszych restauracji świata - na zlecenie "Restaurant Magazine".
W tym roku najlepsza okazała się restauracja Noma w Kopenhadze. Na dalszych miejscach uplasowały się lokale m.in. z Hiszpanii, Brazylii, Włoch oraz USA. Niestety do tej pory nie udało się awansować żadnej rodzimej restauracji. Poniżej prezentujemy dziesięciu najlepszych.
Ranking 10 najlepszych restauracji świata:
1. Noma, Kopenhaga - Dania
2. El Celler de Can Roca, Girona - Hiszpania
3. Mugaritz, San Sebastian - Hiszpania
4. D.O.M, Sao Paulo - Brazylia
5. Osteria Francescana, Modena - WÅ‚ochy
6. Per Se, Nowy Jork - USA
7. Alinea, Chicago - USA
8. Arzak, San Sebastian - Hiszpania
9. Dinner By Heston Blumenthal, Londyn - Anglia
10. Eleven Madison Park, Nowy Jork - USA
Ranking 10 najdroższych restauracji świata:
1. Aragawa, Tokio - Japonia
2. Alain Ducasse au Plaza Athénée, Paryż - Francja
3. Gordon Ramsay, Londyn - Wielka Brytania
4. Acquarello, Monachium - Niemcy
5. Alberto Ciarla, Rzym - WÅ‚ochy
6. Sushi Kaji, Toronto - Kanada
7. Queue de Cheval Steak House, Montreal - Kanada
8. El Amparo, Madryt - Hiszpania
9. Whampoa Club, Shanghai - Chiny
10. Boeucc, Mediolan - WÅ‚ochy
Jak widać najdroższy nie znaczy najlepszy. Pełny ranking znajduje się na stronie !http//:theworlds50best.com
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami