TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2013-08-27 - Gwiazdki Michelin na lotnisku

Jeden z głównych portów przesiadkowych na świecie - lotnisko im. Charles'a de Gaulle'a wita swoich pasażerów całą gamą ekskluzywnych restauracji, knajpek, kawiarni i herbaciarni. Miłośnicy dobrej kuchni mają tu do dyspozycji ofertę gastronomiczną zarówno na lotnisku jak i na pokładzie samolotów Air France. Posiłki serwowane na lotnisku i w czasie lotów komponują słynni francuscy szefowie kuchni nagrodzeni gwiazdkami Michelin jak np. Alain Ducasse Joel Robuchon.

reklama


Alain Ducasse jest jednym z najbardziej wpÅ‚ywowych szefów kuchni na Å›wiecie. W wieku zaledwie 33 lat zostaÅ‚ nagrodzony trzema gwiazdkami Michelin. Restauracje sygnowane jego nazwiskiem można znaleźć na caÅ‚ym Å›wiecie, w tym na paryskim lotnisku im. Charles’a de Gaulle’a. Jedna z nich mieÅ›ci siÄ™ na terenie ekskluzywnej poczekalni dedykowanej wyÅ‚Ä…cznie pasażerom Klasy Pierwszej linii Air France - na nowo otwartym Terminalu 2E. Wszystkie propozycje daÅ„ w menu, przygotowywanych wyÅ‚Ä…cznie ze skÅ‚adników najwyższej jakoÅ›ci, osobiÅ›cie współtworzyÅ‚ Alain Ducasse. Natomiast Å›wiatowej sÅ‚awy sommelier Olivier Poussier dobraÅ‚ kartÄ™ win, które współgrajÄ… z wyÅ›mienitymi daniami.

Lotnisko oferuje restauracje, kawiarnie i knajpki we wszystkich kategoriach. Wizyta w belgijskim fast food EXKI, serwujÄ…cym lokalne, Å›wieże potrawy, z pewnoÅ›ciÄ… okaże siÄ™ kulinarnÄ… ucztÄ…. WÅ›ród konkurencyjnych cenowo obiektów warto natomiast wymienić sÅ‚ynnÄ… wÅ‚oskÄ… Caffè Ritazza (Terminal 2C i Terminal 3) oraz piekarniÄ™ Le Pair Quotidien. Turystów przybywajÄ…cych na lotnisko Charles’a de Gaulle’a kusi również najbardziej znany na Å›wiecie producent ciasteczek typu makaroniki - Ladurée (Terminal 2F). Paryska herbaciarnia, której korzenie siÄ™gajÄ… 1862 roku, otwiera swoje salony tylko w niewielu, wybranych miejscach, dlatego ten butik jest prawdziwÄ… rzadkoÅ›ciÄ….

Dla podróżnych Klasy Pierwszej (La Première) przygoda kulinarna ma swój dalszy ciÄ…g na pokÅ‚adzie samolotu. Na przystawkÄ™ AIR FRANCE oferuje Å›wieżą saÅ‚atkÄ™, którÄ… pasażerowie sami komponujÄ… z wysokiej jakoÅ›ci produktów sezonowych i dressingów. Różnorodne i niezwykle kuszÄ…ce menu obejmuje również wyszukane dania z rzadkich skÅ‚adników jak serca karczocha czy suszonej woÅ‚owina z Grisons. Od czerwca br. podróżnym La Première serwowane jest różowe wino Côtes de Provence, Domaine Saint-André Figuiere 2012, wybrane przez sommeliera Oliviera Poussier. Ten doskonaÅ‚y trunek ma delikatny, jasny kolor i orzeźwiajÄ…cy aromat mentolu i cytrusów. Od lipca br. pasażerowie linii Air France mogÄ… cieszyć siÄ™ niezwykÅ‚ym menu skomponowanym przez Joel’a Robuchon, który otrzymaÅ‚ najwiÄ™kszÄ… liczbÄ™ gwiazdek Michelin na Å›wiecie. Dania, które zachwycajÄ… podniebienia koneserów, to m.in. filet z pieczonych perliczek z sosem z kurczaka, groszkiem, mini marchewkÄ… i szparagami w miodzie lub filet z dorsza z kawiorem z oberżyny i sosem vierge.

Paryski port lotniczy kładzie nacisk na komfort i wygodę. Dzięki najnowszym usprawnieniom pasażerowie mogą łatwiej przemieszczać się pomiędzy terminalami, zyskując pełny dostęp do przyjemności kulinarnych, które zaspokoją każdy apetyt. Ponadto, gdy klienci już sprawdzą cuda haute cuisine, mogą odpocząć i zregenerować siły w salonie masażu znajdującym się na lotnisku.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com