TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
We Włoszech brakuje pizzaioli. Włoskie zrzeszenie kupców i właścicieli lokali gastronomicznych podało, że w pizzeriach coraz trudniej znaleźć pracowników.
reklama
Coraz mniej ludzi chce uczyć się zawodu piekarza pizzy i zdobywać wymagane umiejętności.
Z raportu przygotowanego na Światowy Festyn Pizzy, który odbędzie się 16 kwietnia w Parmie, w 50 tysiącach pizzerii pracuje 240 tys. osób. Brakuje 6 tys. piekarzy.
Poważne problemy z brakiem pracowników zmuszają właścicieli do zatrudniania osób niewykwalifikowanych. W raporcie podano, że dotyczy to 20 proc. lokali. Znaleźć w nim można też taką informację, że 8 proc. konsumentów wybiera pizzę na śniadanie. Aż 75 proc. Włochów jada ją na kolację.
Pizza, jako pożywne i niedrogie danie we Włoszech jest uważana za antidotum na kryzys.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami