TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2013-04-12 - Pizzaiola poszukiwanym zawodem

We Włoszech brakuje pizzaioli. Włoskie zrzeszenie kupców i właścicieli lokali gastronomicznych podało, że w pizzeriach coraz trudniej znaleźć pracowników.

reklama


Coraz mniej ludzi chce uczyć się zawodu piekarza pizzy i zdobywać wymagane umiejętności.

Z raportu przygotowanego na Światowy Festyn Pizzy, który odbędzie się 16 kwietnia w Parmie, w 50 tysiącach pizzerii pracuje 240 tys. osób. Brakuje 6 tys. piekarzy.

Poważne problemy z brakiem pracowników zmuszają właścicieli do zatrudniania osób niewykwalifikowanych. W raporcie podano, że dotyczy to 20 proc. lokali. Znaleźć w nim można też taką informację, że 8 proc. konsumentów wybiera pizzę na śniadanie. Aż 75 proc. Włochów jada ją na kolację.

Pizza, jako pożywne i niedrogie danie we Włoszech jest uważana za antidotum na kryzys.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com