TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2013-04-26 - Wiosenne imprezy gastronomiczne w Czechach

Wiosenną wycieczkę do Czech warto połączyć z udziałem w jednym z ciekawych wydarzeń gastronomicznych. Na smakoszy czekają festiwale kuchni czeskiej, podczas których można delektować się typowymi przysmakami i znakomitymi trunkami.

reklama


MiÅ‚oÅ›ników piwa zapraszamy do Pragi na szóstÄ… edycjÄ™ Czeskiego Festiwalu Piwnego, najwiÄ™kszego wydarzenia gastronomicznego w Czechach. Tegoroczna edycja odbÄ™dzie siÄ™ w dniach od 16 maja do 1 czerwca 2013. Na goÅ›ci czeka bogata oferta czeskich browarów (70 gatunków piwa), najlepszych restauracji i firm cateringowych, rzeźników i piekarzy. Do dyspozycji bÄ™dzie 10 tysiÄ™cy miejsc siedzÄ…cych w wielkim namiocie i 200 osób z obsÅ‚ugi, ubranych w czeskie stroje ludowe. Program urozmaicÄ… wystÄ…pienia muzyczne oraz weekendowe imprezy do samego rana.
Festiwal odbÄ™dzie siÄ™ w na terenie praskiego centrum wystawowego Výstavi¹tì. WstÄ™p jest bezpÅ‚atny, za piwo i przysmaki kulinarne zapÅ‚acimy specjalnymi monetami Talarami, które bÄ™dzie można nabyć na miejscu.

W ostatni majowy weekend (od 24 do 26 maja 2013) na smakoszy czeka w Pradze kolejna tradycyjna impreza gastronomiczna - Prague Food Festival. Oprócz degustacji czeskich specjałów oferowanych przez dziesiątki najlepszych restauracji czeskich, ciekawostek gastronomicznych, nie zabraknie także barwnego programu towarzyszącego, między innymi przedstawień artystycznych, konkursów i spotkań z dietetykami. Festiwal odbędzie się w Ogrodzie Królewskim Zamku Praskiego.

Litomy¹l, miasto rodzinne sÅ‚ynnego kompozytora czeskiego Bedøicha Smetany, zaprasza na imprezÄ™ kulinarnÄ… o nazwie Gastroslavnosti Magdaleny Dobromily Rettigovej 2013. NawiÄ…zuje ona do postaci legendarnej kucharki, Magdaleny Dobromily Rettigovej. SpÄ™dziÅ‚a ona w tym mieÅ›cie ostatnie lata swego życia, byÅ‚a aktywnÄ… dziaÅ‚aczkÄ… spoÅ‚ecznÄ…, prowadziÅ‚a naukÄ™ gotowania i prac domowych dla kobiet i dziewczÄ…t, jak również czytania i literatury czeskiej.

Uroczystości gastronomiczne potrwają przez cały tydzień (od 13 do 19 maja 2013). Restauracje w mieście i okolicy będą oferować specjalne menu według przepisów M. D. Rettigovej. Na gości czekają także konkursy i imprezy kulturalne.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com