TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Bran偶y Turystycznej


2012-03-06 - Fina艂 konkursu Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska

Ju偶 w爊ajbli偶sz膮 sobot臋, 10 marca, odb臋dzie si臋 fina艂 konkursu "Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska". Szko艂y z pi臋ciu wojew贸dztw powalcz膮 o nagrod臋 g艂贸wn膮 - mo偶liwo艣膰 przygotowania posi艂ku dla Pierwszej Damy. Podczas wydarzenia organizatorzy przewidzieli r贸wnie偶 szereg atrakcji dla mieszka艅c贸w Warszawy, w tym pokaz kulinarny Artura Moroza.

reklama


Z my艣l膮 o kulinarnych smakoszach organizatorzy zorganizowali kiermasz, na kt贸rym ka偶dy b臋dzie m贸g艂 kupi膰 smaczne, wytwarzane w tradycyjny spos贸b produkty regionalne. Dla tych, kt贸rzy traktuj膮 gotowanie na r贸wni ze sztuk膮, odb臋dzie si臋 pokaz kulinarny Artura Moroza - znanego kucharza i爓艂a艣ciciela nadmorskiej restauracji w Sopocie.

W konkursie, kt贸rego celem jest promocja tradycyjnych produkt贸w regionalnych, wezm膮 udzia艂 uczniowie szk贸艂 gastronomicznych z wojew贸dztwa dolno艣l膮skiego, ma艂opolskiego, mazowieckiego, pomorskiego i wielkopolskiego. W najbli偶sz膮 sobot臋, 10 marca br., w爓arszawskiej Fortecy przy ulicy Zakroczymskiej 12, finali艣ci b臋d膮 walczy膰 o爖wyci臋stwo i nagrod臋 g艂贸wn膮, kt贸r膮 jest przygotowanie posi艂ku dla Pierwszej Damy.

W finale zadaniem kucharzy b臋dzie stworzenie nowoczesnych da艅: przystawki, dania g艂贸wnego i deseru, przy u偶yciu tradycyjnych produkt贸w regionalnych. Zmagania finalist贸w b臋d膮 komentowane przez znanego krytyka kulinarnego, Macieja Nowaka. Ocenia膰 ich b臋dzie jury w sk艂adzie: Marek Zag贸rski - prezes EFRWP, oraz kulinarni eksperci pod przewodnictwem Piotra Adamczewskiego - Dariusz Bara艅ski, Przemys艂aw Formela, Agnieszka Kr臋glicka, Piotr Michalski, Gieno Mientkiewicz, Artur Moroz i Krzysztof 呕urek.

Przy wyborze zwyci臋zcy jury b臋dzie kierowa艂o si臋 jako艣ci膮 przepis贸w i przede wszystkim regionalno艣ci膮 sk艂adnik贸w. Opr贸cz nagrody g艂贸wnej, przewidzianej dla zwyci臋zcy, laureaci pierwszych trzech miejsc b臋d膮 mieli mo偶liwo艣膰 odbycia miesi臋cznych praktyk pod okiem znanego i do艣wiadczonego szefa kuchni.

Fina艂 konkursu u艣wietni膮 atrakcje przygotowane z my艣l膮 o mieszka艅cach Warszawy. Jedn膮 z nich b臋dzie koncert Jagny Knittel z爖espo艂em - wokalistki prezentuj膮cej muzyk臋 tradycyjn膮 i爖ajmuj膮cej si臋 tematyk膮 kultury ludowej.


Plan imprezy:
11:00 - 16:00 Kiermasz Produkt贸w Regionalnych

11:00 - 15:00 Fina艂 konkursu kulinarnego

13:00 - 14:30 Kulinarna Akcja Bezpo艣rednia
Spotkanie edukacyjne warszawskiego Convivium Slow Food po艣wi臋cone unikalnym, polskim rasom zwierz膮t hodowlanych. Spotkanie po艂膮czone jest z degustacj膮

15:00 Pokaz kulinarny Artura Moroza

15:30 Koncert Jagny Knittel z zespo艂em

16:00 Og艂oszenie wynik贸w konkursu

O projekcie:
Projekt "Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska" realizowany jest w ramach promocji wsp贸lnej polityki rolnej. Skierowany do uczni贸w i爊auczycieli szk贸艂 gastronomicznych, ma za zadanie nawi膮zanie relacji pomi臋dzy lokalnymi producentami a przysz艂ymi kucharzami. Wykorzystywanie tradycyjnych produkt贸w regionalnych ma na celu rozw贸j nowoczesnej kuchni polskiej, podkre艣laj膮c jej lokaln膮 odr臋bno艣膰 i to偶samo艣膰 kulinarn膮.

Konkurs organizowany jest przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej oraz Slow Food Polska. Projekt jest wsp贸艂finansowany przez UE.
Patronami honorowymi projektu s膮: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwo Edukacji Narodowej, Ministerstwo 艢rodowiska, Marsza艂ek Wojew贸dztwa Dolno艣l膮skiego, Marsza艂ek Wojew贸dztwa Ma艂opolskiego, Marsza艂ek Wojew贸dztwa Mazowieckiego, Marsza艂ek Wojew贸dztwa Pomorskiego, Marsza艂ek Wojew贸dztwa Wielkopolskiego. Patronat medialny obj臋艂a Gazeta Wyborcza. Sponsorami projektu s膮 firmy: MPM agd S.A. i Stalgast.

O EFRWP:
Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej rozpocz膮艂 dzia艂alno艣膰 w 1990 roku, na mocy umowy mi臋dzy rz膮dem polskim a Europejsk膮 Wsp贸lnot膮 Gospodarcz膮. Fundacja od ponad dw贸ch dekad pomaga zmienia膰 wizerunek polskiej wsi, dostosowuj膮c si臋 do zmieniaj膮cych si臋 potrzeb lokalnej spo艂eczno艣ci. Obecnie nie tylko wspiera rozw贸j infrastruktury technicznej, ale tak偶e - poprzez r贸偶ne narz臋dzia finansowe - pomaga przedsi臋biorcom i爋rganizacjom pozarz膮dowym. Fundacja du偶y nacisk k艂adzie tak偶e na rozw贸j infrastruktury spo艂ecznej, co czyni poprzez program grantowy wspieraj膮cy aktywno艣膰 i samoorganizacj臋 lokalnych spo艂eczno艣ci czy wyr贸wnywanie szans edukacyjnych m艂odzie偶y z teren贸w wiejskich. Wi臋cej informacji na stronie: Efrwp.pl



Wr贸膰 do strony g艂贸wnej


Pe艂na wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrze偶one.
Kontakt z nami

stat24.com