TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2013-08-12 - Sanepid w akcji - sypią się mandaty

Tegoroczne kontrole sanepidów po raz kolejny obnażyły procedury jakie stosowane są w zakładach produkujących i sprzedających żywność w miejscowościach nadmorskich i na szlakach turystycznych. W okresie wakacyjnym inspektorzy skontrolowali 3 tysiące placówek w województwie zachodniopomorskim, w efekcie nakładając 900 mandatów na łączną sumę 75 tysięcy złotych.

reklama


Niestety poziom higieny i przestrzegania jej podstawowych zasad wciąż jest zatrważający wśród polskich przedsiębiorców. "Sytuacja się poprawia, ale grzechy właścicieli restauracji, barów czy kawiarni są co roku takie same" - mówi rzeczniczka prasowa Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie, Małgorzata Kapłan. Na liście grzechów placówek gastronomicznych po raz kolejny znalazły się: nieprzestrzeganie zasad higieny przez personel, niewłaściwe przechowywanie produktów spożywczych w lodówkach. Wykorzystywanie przeterminowanej żywności. Brak środków do mycia i dezynfekcji.

Z roku na rok rośnie liczba świadomych swoich praw konsumentów. W te wakacje, szczeciński sanepid odnotował 106 interwencji ze strony klientów, którzy sami zgłosili zły stan sanitarny w zakładach gastronomicznych. 36 zgłoszeń było zasadnych - świadczy to o nadgorliwości klientów, ale dzięki maleje bezkarność przedsiębiorców.

W lipcu, w samym województwie zachodniopomorskim odnotowano przypadki zatruć w czterech ośrodkach wypoczynkowych. Dwa takie zbiorowe zatrucia miały miejsce w Pogorzelicy, po jednym w Szczecinku i Międzywodziu. W żadnym przypadku hospitalizacja nie była konieczna.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com