TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2013-11-07 - Hotelowa restauracja wprowadza nowości w menu

Narodowe Święto Niepodległości to okazja do wypróbowania autorskich dań na bazie gęsiny.

reklama


W nawiązaniu do staropolskiej tradycji spożywania gęsi, Uroczysko Siedmiu Stawów przygotowało wyjątkowe menu oraz pakiet na długi weekend w SPA marki L'Occitane w Polsce.

W ramach ogólnopolskiej, slowfoodowej akcji "Gęsina na św. Marcina", która skupia najlepsze restauracje w kraju, Szef Kuchni Uroczyska Siedmiu Stawów - Tomasz Połom przygotował swoje propozycje dań na bazie tego niedocenianego wciąż produktu.

Smakosze gęsiny mogą spróbować m.in. udko gęsie duszone w bulionie z akcentem anyżu i kardamonu na babce z batatów z chutney'em winogronowym, a także pierożki z ciasta filo z gęsiną i sosem jarzębinowym oraz wątróbkę gęsią glazurowaną w miodzie gryczanym podawaną z grillowaną gruszką i sosem lazurowym.

Dodatkowo, w związku z dniem św. Marcina, który jest również patronem winiarzy, goście w trakcie kolacji będą degustować specjalne wino świętomarcińskie. Według tradycji, pierwsza degustacja trunku odbywała się właśnie 11 listopada, aby uczcić pamięć hojnego świętego. Wierzono bowiem, że wino św. Marcina pite we właściwym czasie ma wyjątkowe właściwości, a ponadto dodaje sił i urody. Nie obędzie się także bez tradycyjnie wypiekanych rogali marcińskich serwowanych z filiżanką herbaty lub kawy.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com