TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2012-07-10 - Dobry kelner to sukces restauracji

W lokalu gastronomicznym wcale nie najważniejsze jest menu. To czy klient wróci do restauracji w dużej mierze zależy od... kelnera.

reklama


Zazwyczaj pracę kelnera/ki wykonują studenci. Traktują to zajęcie tymczasowo i nie poświęcają mu się odpowiednio. Praca kelnera wymaga cierpliwości, pewnej wrodzonej życzliwości oraz dobrej kondycji fizycznej. Kelner powinien też dobrze znać menu i umieć doradzić klientowi w wyborze dania.

Jak więc zmotywować pracowników? Jednym ze sposobów są konkursy. Zasady konkursów dla pracowników restauracji powinny być proste i umożliwiać śledzenie na bieżąco wyników. Ważne jest też, żeby o wynik walczyła cała restauracja. Pula nagród musi być dzielona między wszystkich pracowników. Dzięki temu można dobrze zintegrować zespół.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com