TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
W pierwszych Mistrzostwach Najlepszych Baristów w Polsce niepokonaną okazała się Agnieszka Miller z łódzkiej kawiarni coffeeheaven. Już w październiku mistrzyni będzie reprezentować coffeeheaven podczas międzynarodowych Mistrzostw Barista of the Year w Londynie.
reklama
Łącznie, w rozsianych po całej Polsce 79 kawiarniach coffeheaven pracuje ponad 800 osób. Sześciu baristów coffeeheaven, którzy przeszli obronną ręką eliminacje regionalne zmierzyło się ze sobą w Finałach Mistrzostw i walczyło o tytuł Barista of The Year 2011. Konkurs składał się z trzech konkurencji - pierwsza to perfekcyjne cappuccino: bariści w przeciągu 3 minut przygotowywali 4 identyczne cappuccino. Liczyła się technika, smak i wygląd kawy. Drugą konkurencją było espresso na czas: bariści mieli 3 min. na przygotowanie największej liczby espresso. Trzecim zadaniem zawodników było przygotowywanie drinków dowolnych: w ciągu 6 minut prezentowali swoją kreatywność. Jury oceniało oryginalność, smak oraz wygląd napojów.
W jury zasiedli: Konrad Oleksak - SCAE Barista Certyfier, sędzia sensoryczny mistrzostw krajowych i zagranicznych, Jarosław Buss, współwłaściciel i członek zarządu firmy Ciechan Impex, importującej alkohole szlachetne, Ireneusz Klukowski - dyrektor operacyjny coffeeheaven i Przemysław Słomiński - szef działu kawy i napojów coffeeheaven - certyfikowany sędzia SCAE Polish Charter.
Poziom konkursu był bardzo wyrównany, o zwycięstwie decydowały detale. Jak powiedział Przemysław Słomiński, ekspert kawowy coffeeheaven - To była rzeczywiście trudna decyzja. Nasze obrady trwały dłużej niż zakładaliśmy, gdyż poziom zawodników był niezwykle wysoki i przede wszystkim równy. Różnice były minimalne - a ostatecznie przeważyła osobowość zwyciężczyni, która niesamowicie wzbogaciła występ - uśmiech, radość w oczach, prawdziwa pasja i serce do kawy. Tytuł coffeeheaven Barista of the Year 2011 zdobyła Agnieszka Miller z coffeeheaven w Galerii Łódzkiej. Ujęła jury m.in. drinkiem "Mint Wave", w którym połączyła likier kahlua oraz syrop miętowy zmiksowany z mlekiem i kostkami lodu.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami