TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2012-08-30 - Lublin Prowansją Wschodu

Już za tydzień Lublin stanie się kulturalną stolicą Polski i kulinarnym epicentrum Wschodniej Europy. W przyszły piątek, 7 września w Lublinie rozpocznie się bowiem czwarta edycja Europejskiego Festiwalu Smaku. Tegoroczna impreza będzie odbywać się pod hasłem "Prowansja Wschodu".

reklama


Podczas Festiwalu Lubelszczyzna zaprezentuje swoje bogactwo kulturowe oraz smaczną regionalną kuchnię. - Przy opracowywaniu idei tegorocznej edycji inspirowaliśmy się słowami Pawła Potoroczyna z Instytutu Adama Mickiewicza, który stwierdził, że w ciągu kilku najbliższych lat Lubelszczyzna ma szansę stać się dla turystów z Europy i świata właśnie Prowansją Wschodu - tłumaczy Waldemar Sulisz, dyrektor artystyczny festiwalu.

Główne atrakcje Festiwalu:

Nieodłączną częścią imprezy jest Jarmark św. Jacka na Starym Mieście. Na Alejach Smaku znajdziemy zagrodowe sery z Lubelszczyzny i Polski, największy wybór wędzonych ryb, oliw i olejów oraz ekologicznych soków, ziołowych przypraw, witamin eremitów. Będą też degustacje i pokazy. Na stoiskach pojawi się także duży wybór win z małych, lokalnych winnic. Nowością będzie prezentacja Szlaku Lubelskich Winnic i degustacja win z Opola Lubelskiego, Starych Kaliszan czy Rzeczycy.

Lubelszczyzna jest stolicą polskich nalewek - tu za sprawą Kresowej Akademii Smaku narodziły się Ogólnopolskie Turnieje Nalewek w Lublinie i Kazimierzu Dolnym. Podczas festiwalu odbędzie się IV edycja Turnieju Nalewek Sąsiedzkich, I Turniej Destylatów (nowość) warsztaty mistrzowskie oraz Noc Nalewek, impreza integracyjna dla pasjonatów nalewek z całej Polski, podczas której będziemy świętować wręczenie tytułu Mistrza Polskich Nalewek.

Nowością w programie festiwalu 2012 jest noc restauracji. Siedem staromiejskich restauracji przygotuje kilka potraw po prowansalsku, które będzie można kupić za pół ceny.

Kolejną atrakcją imprezy będzie konkurs "Smaki Lubelszczyzny". Tak, jak przed rokiem będą trzy kategorie: uczniowie szkół gastronomicznych, restauratorzy i Vipy. Nawiązując do idei "Lublin Prowansją Wschodu" zadaniem ekip szkolnych będzie przygotowanie ekologicznych dań dla turystów z Europy na bazie warzyw, ziół, drobiu, wołowiny i ryb. Zadanie dla zawodowców to potrawy z dziczyzny i jagnięciny, zadanie dla Vipów to ugotowanie prowansalskiego gulaszu warzywnego Ratatouille.

Odbędą się także liczne koncerty. Wystąpi ukraińska kapela Haydamaky reprezentująca gatunek muzyczny określany przez nich samych jako "kozak rock". Na scenie zobaczymy też cygańską orkiestrę Fanfary Transylwanii. Na zakończenie festiwalu zagra Czesław Mozil.

Organizatorami festiwalu 2012 są: Departament Promocji i Turystyki Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie, Miasto Lublin oraz Stowarzyszenie Kresowa Akademia Smaku.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com