TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2013-01-10 - Młode Talenty Kulinarne na Zamku w Rynie

Hotel Zamek Ryn, należący do sieci Polish Prestige Hotels & Resorts, w dniach 1-3 marca 2013 r. będzie gospodarzem jednego z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce. Po raz kolejny w tym wyjątkowym miejscu odbędzie się bowiem Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L’Art de la cuisine Martell.

reklama


XIV-wieczny Zamek w Rynie gości uczestników tego konkursu już od kilku lat. Do udziału w konkursie przystąpią ekipy kucharskie, złożone z młodych adeptów sztuki kulinarnej. Reprezentować będą oni najlepsze restauracje w Polsce. Zadaniem uczestników konkursu będzie przygotowanie potrawy, która najlepiej komponuje się z koniakiem (do samych potraw koniak nie jest jednak dodawany).

Przyrządzane w trakcie konkursu potrawy oceniane będą przez dwa odrębne zespoły jury: jury degustacyjne oraz jury techniczne. W skład jury degustacyjnego wejdą gwiazdy estrady i telewizji, natomiast jury techniczne składać się będzie z największych autorytetów kulinarnych w Polsce. Zadaniem jury technicznego będzie ocena zgodności przygotowanych potraw z regulaminem konkursowym. Jurorzy będą zatem oceniać potrawy po kątem sposobu przyrządzenia, smaku, a także sposobu podania.

Tematem przewodnim tegorocznego konkursu będzie Kurczak Bjafagel Premium - francuska rasa pochodząca ze szwedzkiej hodowli ekologicznej - MARTMAR Food and Pleasure. Każda z uczestniczących w konkursie drużyn obowiązkowo musi wykonać potrawę z użyciem Kurczaka Bjafagel Premium - ma to być danie główne dla 10 osób, a potrawa ma zostać podana wyłącznie na talerzach.

Po przyrządzeniu potrawy każda z drużyn ma także dobrać odpowiedni rodzaj koniaku Martell, który będzie harmonijny ze smakiem potrawy. Oczywiście wszystkie przyrządzone potrawy powinny być oryginalne, eleganckie i wykwintne.

Konkurs od lat cieszy się dużą popularnością, o czym świadczy m.in. fakt, że odwiedzany jest zazwyczaj przez ok. 1000 osób. Konkurs jest też okazją do odwiedzenia stoisk sponsorów, a także zdobycia cennego doświadczenia przez właścicieli, menadżerów restauracji oraz szefów kuchni. Mogą oni bowiem wziąć udział w bezpłatnych prezentacjach, szkoleniach i seminariach, które odbywają się w trakcie trwania Konkursu.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com