TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2011-03-03 - Śmierć wskutek zatrucia. Kto jest winny?

Restauracja fast food - Quick w Awinionie we Francji została oskarżona o nieumyślne spowodowanie śmiertelnego zatrucia jednego z jej klientów. W żołądku zmarłego nastolatka odnaleziono gronkowca.

reklama


14-letni chłopiec trafił do szpitala dzień po spożyciu przez niego posiłku w Quicku w Awinionie, na południu Francji. Zatrucie pokarmowe, przy obecności w żołądku gronkowca doprowadziło do śmierci dziecka. Jego ojciec, który również jadł posiłek w restauracji, również odczuwał dyskomfort po zjedzeniu posiłku w tym lokalu.

Od kilku tygodni toczy się w tej sprawie śledztwo. Ostatecznie postawiono zarzuty nieumyślnego spowodowania śmierci menedżerowi firmy. Przyczyną śmierci nastolatka mógł być brak odpowiednich higieny w restauracji.

Ślady bakterii zostały odnalezione na ciałach pięciu z dziewięciu pracowników fast foodu w Awinionie oraz w samej kuchni restauracji.

Dyrekcja Quicka zaraz po tym tragicznym wydarzeniu zapewniła, że wszystkie procedury wewnętrznej kontroli sanitarnej zostaną wzmocnione.

Śmierć 14-latka spowodowała, że Quick w końcu stycznia stracił 30 proc. swoich klientów.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com